| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - edycja zdjęcia - efekt ramki
anniki_k - 30 Lipiec 2010, 20:29 Temat postu: edycja zdjęcia - efekt ramki Witam wszystkich znawców !!! :)
potrzebuję umieścić w ulotce zdjęcia w ramce tj. w załączniku. Zdjęcia już złączyłam, ale za nic nie wiem jak umieścić je w takiej "pływającej" ramce. Dodam, że do dyspozycji mam CorelDraw 12, Corel Photo Paint 12, Adobe Photoshop 7.0 oraz Corel Paint Shop Phot Pro X3.
Domyślam się, że zrobienie takiej ramki to żadna filozofia ale zęby sobie na tym łamie :/
Będę bardzo wdzięczna za pomoc !!! :)
s-p-i-n - 30 Lipiec 2010, 20:50
Ja bym to zrobił w Corelu Draw za pomocą krzywych beziera.
anniki_k - 30 Lipiec 2010, 21:14
ok, dzięki za odpowiedź. Zrobiłam ramkę bezierem ale w dlaszym ciągu nie wiem jak wrzucić do niej zdjęcie ... taka sama ramka jaką potrzebuję jest w kształtach gwiazdki (star shapes - mam angielską wersję wiem nie wiem czy tlumaczenie jest dobre). Będę wdzięczna za mały instruktaż :)
s-p-i-n - 31 Lipiec 2010, 12:01
1. Poukładaj sobie zdjęcia na tej ramce tak jak chcesz by one były w niej widoczne (najlepiej jakby jedno zdjęcie nachodziło na drugie).
2. Następnie zdjęciom nadajesz interakcyjna przezroczystosc - liniowa, tak by nie bylo widac ich brzegow.
3. Fotki grupujesz i kadrujesz w ramce (efekty> szybkie kadrowanie > umieść w kadrze).
Poniżej zrobiłem Ci przykładowy tutek w .cdr
http://www.speedyshare.co...01277/ramka.cdr
|
|