| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z wprowadzaniem i edycją tekstu ozdobnego
White-Storm - 11 Sierpień 2010, 12:50 Temat postu: Problem z wprowadzaniem i edycją tekstu ozdobnego Witam
Korzystam z Corela X4 PL i od samego początku użytkowania praca z tekstem ozdobnym jest czasami bardzo problematyczna. Chodzi o to, że program automatycznie w "dziwny" sposób automatycznie formatuje mi tekst podczas pisania (wbrew mojej woli). Najczęściej zdarza się to podczas tworzenia tekstów pisanych drukowanymi literami. Np. kiedy chcę napisać JUŻ, program po wpisaniu przeze mnie "Ż" automatycznie zamienia mi wyraz na JuŻ. Takich sytuacji jest więcej i ciężko jest wyperswadować Corelowi, że tekst ma być zachowany tak, jak go wprowadzam. Czasami wystarczy poprawić wszystko w edytorze Ctrl-Shift-T, ale niekiedy nawet to nie pomaga. Podobnie ma się rzecz ze wstawianiem przez program kropek zamiast spacji.
Wyłączyłem sprawdzanie gramatyki i pisowni, ale to nie pomogło. Gdzie mam szukać przyczyny tych błędów? A może to wina samego programu.
Chciałbym pozbyć się konieczności kombinowania za każdym razem, gdy program uzna, że "tak będzie lepiej" :)
Pozdrawiam i proszę o pomoc
1cm - 11 Sierpień 2010, 14:02
Poza słownikiem i gramatyką jest jeszcze funkcja 'QuickCorrect' jako zakładkach w opcjach dotyczących tekstu. Może tam?
pzdr.
White-Storm - 11 Sierpień 2010, 14:23
Odchaczając sprawdzanie w trakcie pisania pozbyłem się (to znaczy jak na razie nie przytrafiło mi się) problemu z zamianą spacji na kropki, ale problem dziwnych JuŻ i temu podobnych anomalii pozostał. Póki co, będę z tym walczył okrężnymi drogami, ale dziękuję za podpowiedź i sugestię.
|
|