| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - usuwanie wystających poza tło elementów
amelia - 17 Sierpień 2010, 13:01 Temat postu: usuwanie wystających poza tło elementów Witam;-) mam problem- chcę usunąć wystające poza tło elementy pewnego obiektu, próbowałam funkcji "część wspólna", rysowałam prostokąt tak żeby zakrywał to co chcę usunąć i użyłam wtedy funkcji :tył bez przodu". Zadne z tych sposobów nie przyniosły rezultatu, a gdybym chciała usunąc węzły to wówczas zmieniają się kształty tych obiektów i wszystko wygląda inaczej. Gumka też nie wchodzi w grę.
Czy są jakieś inne sposoby?
Używam Corel X5
Amadeuss - 17 Sierpień 2010, 13:03
daj plik z tym rysunkiem (zapisz go w wer 13 to coś pokombinuje ;)
ja robię tak rysuje prostokąt taki jak żądany obiekt umieszczam go tak aby obejmował to co ma pozostać w środku, klikam na niego i na obiekt i wtedy daję "część wspólna"
usuwam prostokąt, potem klikam na to co wystaje poza obszar - usuwam - pozostaje część wspólna ....
w skrócie
amelia - 17 Sierpień 2010, 13:19
wysłałam na priv;-)
oktawianm - 17 Sierpień 2010, 13:20
Jasne, że są ;)
Próbowałaś funkcji umieść w kadrze?
Zazmnaczasz obiekt, który chcesz umieścic w kadrze, wchodzisz w Effects dalej PowerClip i Place Inside Container, wskazujesz miejsce do którego chcesz kadrować i gitara ;)
Pozdrawiam
dziabel - 17 Sierpień 2010, 13:29
a moze Ci obrys wystaje?
Amadeuss - 17 Sierpień 2010, 13:31
tak jak mówiłem ale jeszcze przed wszystkim zgrupuj elementy projektu potem utwórz prostokąt o wym 148x210 - zaznacz brak wypełnienia - naciśnij "P" element wysrodkuje sie - potem zaznacz wszystko i naciśnij część wspólna
po tym mozesz kliknąć na wystające elem. i je usunąć prostokąt już też, pozostaje to co powinno
plik wysłałem na pw
s-p-i-n - 17 Sierpień 2010, 13:32
ja tez obstawiam tak jak dziabel że to może byc obrys/kontur
|
|