Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Widoczność warstwy... PILNE

spidi - 7 Marzec 2007, 18:59
Temat postu: Widoczność warstwy... PILNE
Witam !

Czy jest możliwe ustawienie widoczności warstwy jak w Photoshopie?? Tylko nie chodzi mi o włączenie czy wyłączenie widoczności, ale ustawić widoczność np. na 60%... Jest mi bardzo potrzebne. :-? Z góry dziękuje za wszelką pomoc ;-)

JarekDRAW - 7 Marzec 2007, 19:41

Witam,
Moim zdaniem, warstwę w Corelu albo widać albo nie ...

Pozdrawiam

Asdef - 7 Marzec 2007, 22:59

możesz scalić, wszystkie obiekty na danej warstwie i nadać im interaktywną przezroczystość! Przezroczystość warstwy stosuje się w Photo-Paint
jagna - 8 Marzec 2007, 01:37

hi

Nie wiem na ile jesteś obeznany z Corelem, ale może przyda się to i innym użytkownikom.
Jak napisał Asdef interaktywna przezroczystość jest odpowiednikiem Photoshopowej przezroczystości.

1. Możesz użyć tego efektu przez wybranie narzędzia z lewej strony belki narzędziowej (10 ikona - po rozwinięciu paska z narzędziami jest ostatnia w rzędzie i ma kształt kieliszka).

2. Możesz też zadziałać wybierając Effects - Lens (Alt+F3). Ten sposób jest bliższy temu z Photoshopa.

W obu przypadkach po wybraniu efektu pojawią się dodatkowe opcje do kontrolowania przezroczystości.

Napisz jeśli potrzebujesz więcej informacji.