| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z exportem do tiff i eps
valdex - 19 Sierpień 2010, 08:36 Temat postu: Problem z exportem do tiff i eps Witam, mam problem przy wypuszczaniu większego projektu np banera o wym. 1,3m x 3m do tiff to przy ładowaniu projektu do programu z plotera wychodzi mi kwadratowy i nie mogę tego zmienić. Jestem pewien ze to wina corela, bo na innym kompie działa bez problemu. Przy exporcie ustawiam zachowaj proporacje i pierwotny rozmiar.
Przy wypuszczaniu do eps wywala ze plik jest uszkodzony, ale to wydaje mi się ze chodzi o zbyt duży rozmiar, ale nie jestem pewien. Proszę o pomoc.
wawel - 19 Sierpień 2010, 08:51
1. bylo
2. rozwiazan jest bodaj 5 lub nawet wiecej tu najprawdopodobniej chodzi o to ze plik jest zbyt duzy i program zmienia rozmiar - ograniczenie w wielkosci eksportowanego pliku.
Jedno z mozliwych rozwiazan to publikuj do pdf i zrastrowanie tego w ps, lub czyms innym co ma taka mozliwosc. np. pdf creator, pdf fill
Jesli nie masz dostepu do ps-a to zamieniasz w corelu projekt na mape bitowa i dajesz edytuj otworzy Ci sie to w photo-paint i z niego mozna zapisac do tiff.
Inne soposoby znajdziesz na forum. to tyle co dot. tiff-a a co do epesa to ciezko pow. nie widzac pliku, mozesz tez zrobic ps-a zamiast epesa drukujac na drukarke - tylko trzeba by miec odpowiedni sterownik do wiekszego formatu.
pozdr.
valdex - 19 Sierpień 2010, 08:59
to nie jest napewno wina rozmiaru, mam corela 12 a wypuszczalem z 11 i bylo dobrze, chodzi o ustawienia corela, ale nie wiem doklandnie gdzie i jakie. wypuszczalem juz wieksze projekty banerow o rozmiarach ponad 5m i bylo ok. głównym problemem nie jest wymiar i rozmiar tylko to że z projektu prostokątnego robi mi przy tiff kwadrat. i nie moge przy eksporcie tego zmienic bo jak zmieniam jeden wymiar w pix to ten drugi tez się zmienia
wawel - 19 Sierpień 2010, 13:22
Napewno to Corel 12 ma ograniczenie do 10 000 px przy eksporcie, illustrator z tego co wiem ma rowniez pewne ograniczenia. Wyzsze wersje corela maja ogr. bodaj do 30 000px.
Natomiast jesli zrobisz tak jak wyzej opisalem to nawet jesli plik bedzie wiekszy to bez problemu dasz sobie rade.
Przy podanych wartosciach 1.3 m na 3 m i 72 dpi u mnie moge zapisac mape bitowa (p. klaw. myszy i zapisz) lub przez export tylko przy uzyciu tego triku ktory tu kiedys opisywalem - z zamiana na 1 procent i exportem i ponowieniu tej czynnosci z ustawieniem juz na 100%.
Plik eps sprawdzalem i nie bylo problemu aby go eksportowac mimo takiego rozmiaru jak wyzej.
pozdr.
|
|