Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Pochylenie boków kwadratu

Mmm. - 30 Sierpień 2010, 14:46
Temat postu: Pochylenie boków kwadratu
Problem raczej banalny, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Jak pochylić boki kwadratu do środka, bądź na zewnątrz (symetrycznie). Pamiętam, że kiedyś robiłam to za pomocą "rozciągnij i skaluj węzły", ale teraz nijak nie chce się udać, boki pochylają się jedynie razem w jedną lub drugą stronę.
roland - 30 Sierpień 2010, 18:19

Po przekształceniu w krzywe, wybierz narzędzie Kształt, a następnie zaznacz sąsiadujące ze sobą węzły. Później na pasku właściwości kliknij przycisk Rozciągnij lub skaluj węzły. Pojawią się uchwyty jak przy zwykłym wskazaniu obiektu. Złap za uchwyt w pobliżu zaznaczonego węzła i trzymając Shift przeciągnij go w inne położenie.
Mmm. - 31 Sierpień 2010, 06:46

Nie działa. Nadal przesuwają się w jedną stronę. Może to wina tego, że działam na laptopie, może coś jest inaczej z klawiaturą?
miszcz301 - 31 Sierpień 2010, 06:59

może błędnie łapiesz za węzły, chwyć za ten punkt jak przy zwykłym wskazaniu , albo skalowaniu obiektu... jak napisał Roland :)
Mmm. - 31 Sierpień 2010, 08:14

Chyba faktycznie łapałam za węzeł zamiast kwadracik zaznaczenia. Teraz boki się pochylają, ale kwadrat (trapez) równocześnie robi się niższy. Chodzi mi o to, że jeśli pochylam boki do środka, to górny bok kwadratu się obniża. Czy nie jest możliwe, aby pozostał na miejscu?
miszcz301 - 31 Sierpień 2010, 08:26

może poprostu narysuj trapez z narzędzia kształty podstawowe, i zanim zamienisz na krzywe użyj narzędzie kształt. dopasujesz odpowiednio boki, później zamień na krzywe i dopracuj resztę
Mmm. - 31 Sierpień 2010, 08:33

Masz rację, sprawdziłam i to będzie najwygodniejsze. Wcześniej pracowałam w wersji, w której nie było tej opcji, więc na to nie wpadłam. Dzięki za wszystkie podpowiedzi!
roland - 31 Sierpień 2010, 08:34

Podczas przeciągania uchwytu trzymaj Shift+Alt lewy. Co prawda wtedy zmieniasz swobodnie wysokość kwadratu, ale jeżeli masz włączone przyciąganie do obiektów, to możesz to wykorzystać do zachowania wysokości.
Mmm. - 31 Sierpień 2010, 08:39

Rzeczywiście, wreszcie działa, o to mi chodziło. O trzymaniu Alt nie pamiętałam. Dzięki!