Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - x5 nadrukuj kontur, nadrukuj wypelnienie nie dziala. :(

dziabel - 31 Sierpień 2010, 10:42
Temat postu: x5 nadrukuj kontur, nadrukuj wypelnienie nie dziala. :(
corel 12 ok dzialalo(podglad niekoniecznie ale na kliszy ok).
corel x5 jak cie moge
corel x5 SP1 i bylo ok, nawet sie cieszylem ze bledy usuneli a tu niespodzianka: po pewnym czasie przestaly mi dzialac nadrukowania(albo nie dzialaly od poczatku).
zaobserwowalem to jak odbieralem klisze bez paserow i opisow... spotkal sie ktos z takim problemem? mapy bitowe ok, nadruki w kolorach pantone nie dzialaja.
jest to problem praktycznie dyskwalifikujacy X5 w mojej pracy...

wawel - 31 Sierpień 2010, 11:09

A rozseparowanych plikow ps, prn nie podgladales np: w gsview? To dobry nawyk moze uchronic przed kosztami za klisze.

Sprawdz sobie czy dzialaja naddrukowania w pliku pdf bo separacje mozna zostawic naswietlarni z takiego pliku... chyba ze w Twojej pracy to Ty musisz koniecznie to separowac.
pozdr.

dziabel - 31 Sierpień 2010, 13:27

ja separuje. naswietlarnia tylko swieci. chlopaki nie chca sie bawic w takie rzeczy.
prz tych plikach i patentach jakie stosuje zeby czasem cos rozbarwic ( klienci czasem przysylaja taaaakie pliki ze zeby je zlozyc poprawinie zeby ktos wiedzial jak to rozbarwic z pdfa to pol dnia mozna siedziec.)...
gsview faktycznie moze zaoszczedzic....nie znalem tego programu wczesniej.
zainstalowalem, ale odrazu minus: nie czyta wiekszych formatow niz A4, jak w jednym pliku jest wiecej niz 1 kolorow( a tak u mine zazwyczaj jest) to jest lipa bo ich nie widzi.

a zazwyczaj nie dzialaja kolory nr 2,3,4 a nie nr1. czy cos mam skopane...

wawel - 31 Sierpień 2010, 13:44

... a ghostscripta zainstalowales wczesniej przed gsview?

Mozna tez bezposrednio spod gsview dac convert wybrac format pdf i otworzyc ten plik to powinno otworzyc wszystkie kolory.

Inne programy ktore widza pliki ps to kpdf i evince - to pod linuxa.

a drugie rozwiazanie to konwersja ps do pdf programem pdfFill lub czyms platnym np. od Adobe jesli masz dostep i obejrzenie tego pod Acrobat Reader.

Artur Miernik - 31 Sierpień 2010, 15:23

Nie mając niczego pod ręką do podgladu PostScriptu używałem po prostu... Corela.
Lepsze to niż nic.

dziabel - 1 Wrzesień 2010, 06:18

pod corelem costam widac.
tylko nie chodzi mi o podglad tylko o uruchomienie nadrukowywania...

wawel - 1 Wrzesień 2010, 09:38

Z opisu do SP1 wynika ze overprint powinien dzialac....

cytujac
"Podczas drukowania plików zawierających nadrukowania na podglądzie wydruku nie będą wyświetlane wyciągi, chyba że w menu Widok włączono opcję Symuluj nadrukowania. Nadrukowania zostaną jednak zachowane w pliku wyjściowym niezależnie od tego, czy opcja ta została zaznaczona." ale byc moze tez ten SP dziala tylko do kolorow cmyk a nie do spotow....?

Przykre to jest ze Corel ktory i tak nie ma najlepszej prasy tak sie sam podstawia i na rynek trafiaja produkty z powaznymi usterkami. Gdyby X5 bylo stabilne i bez takich i innych usterek to pewnie moznaby pomyslec o zmianie programu na nowszy a tak... zostaje Corel 12 i to pewnie jeszcze na dlugo. Zwlaszcza ze ta wersja jest ok.
pozdr.

Artur Miernik - 10 Wrzesień 2010, 22:43

Chodziło mi o to, że z braku czegokolwiek... otwierałem kiedyś (poprzez import) pliki *.PS/*.PRN w Corelu i tam sobie sprawdzałem.
dziabel - 13 Wrzesień 2010, 09:08

ehhh. gsview - 1 strona- w miare to wyswietla.
corel nie interpretuje tego prawidlowo. ale przynajmniej cos widac.
nie stac mnie na Adobe
z prostymi projektami nie ma problemu. "nauczylem" sie bledow corela i z automatu ich unikam. ale powiedzmy ze czasami sie pojawiaja nowe nieprzewidziane kwiatki...
rece opadaja.... z niecierpliwoscia czekam kolejnego SP. mam wrazenie ze jestem w firmie corel beta testerem. SP 1 naprawia wiele rzeczy ale psuje tez kilka...