| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - X3 a X4
FreeZ - 1 Wrzesień 2010, 23:34 Temat postu: X3 a X4 Witam,
Mam takie pytanie.
Czym się mniej wiecej różni X3 od X4 ? Mowa o wersjach komercyjnych.
Przede wszystkim, który lepszy. Chodzi mi głównie o projektowanie logotypów, ulotek itd.
Corela X4 z licencją komercyjną jest bardzo ciężko dostać w Polsce z tego co się zorientowałem, a chciałbym po prostu zakupić najlepszą wersję Corela (pomijając X5 bo mnie nie stać :P) z licencją komercyjną.
z gory dzieki za odpowiedzi
wawel - 2 Wrzesień 2010, 08:38
Zapozapoznaj sie z tym porownaniem w formie tabelki
http://www.corel.com/cont...8_printable.pdf
Jesli liczysz sie z pieniedzmi to tu znajdziesz darmowa alternatywe. Do ulotek, plakatow, znakow graficznych w zupelnosci wystarczy.
link:
http://corel.wodip.opole....p?p=18036#18036
pozdr.
FreeZ - 2 Wrzesień 2010, 15:59
Zależy mi na Corelu, niechce darmowych substytutow.
Sęk w tym, że wersja X4 komercyjna nie jest dostępna w Polsce. Chciałbym więc zapytać użytkowników, czy wiele się cofne jesli wczesniej korzystalem z X4 Home, a przerzuce się na X3.
1cm - 2 Wrzesień 2010, 22:16
Co to znaczy niedostępna? Przecież została wydana komercyjna, polskojęzyczna wersja X4 do kupienia np. tutaj.
pzdr.
FreeZ - 4 Wrzesień 2010, 18:00
Niedostępna oznacza, że byłem w Vobisie, sprawdzili mi wszystkie hurtownie i magazyny i nie ma go w Polsce w ogole. Znajomy ma firme ktora zajmuje sie sprzedaza oprogramowan i to samo, nie ma w ogole w Polsce na magazynach. Na allegro sprzedają albo w wersji angielskiej, albo bez pudełek (co jest dla mnie troche dziwne). A link ktory podales.. hmm 2tys za X4 ? To juz bym dawno kupil X5 oO
Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy dużo stracę, przerzucając się na X3.
pzdr
ABu - 5 Wrzesień 2010, 20:50
| FreeZ napisał/a: | | hmm 2tys za X4 ? To juz bym dawno kupil X5 oO |
Przecież to jest normalna cena... Może chodziło Ci o coś w stylu X3 Special Edition, ale musisz mieć świadomość, że o ile X3 SE kosztuje coś koło 800 zł to jest on pozbawiony czcionek, klipartów i zdjęć. Czyli innymi słowy: dostajesz sam program w dużym kartonowym pudełku.
W przeciwieństwie do X3 Special Edition normalny pudełkowy Corel X4 zawiera czcionki, kliparty, zdjęcia oraz bardzo przydatny papierowy katalog z w/w. Moim zdaniem warto trochę dopłacić i kupić tego X4.
Z tego co się orientuję, wersja X5 już jest tylko na płytkach, bez katalogu.
FreeZ - 5 Wrzesień 2010, 22:44
Nie potrzebuje clipartow czcionek itd, mam swoje materiały ;) Pytanie tylko czy możliwosci X4 duzo roznia sie od tych w X3..
restauro - 6 Wrzesień 2010, 08:45
Odpowiem inaczej .Na pewno niewarta różnicy w cenie ponad tysiąca zł .X3 w zupełności wystarczy do zrealizowania tych samych projektów co X4 , czasem może to w pewnych sytuacjach wymagać tylko trochę większej inwencji od projektanta .
FreeZ - 6 Wrzesień 2010, 15:51
I to chciałem wiedzieć. Dzieki ;)
Oel - 8 Wrzesień 2010, 08:51
Nie wiem, czy to jeszcze aktualne.
Kupiłem ostatnio X4 na allegro za 830 zł - sprawdziłem u producenta i program wydaje się być legalny. Nadaje się też do użytku komercyjnego. Jest to wersja bez pudełka i książeczki - sama płyta DVD. Moja była przeznaczona na rynek amerykański. Zawartość nośnika chyba identyczna jak w pełnej wersji GS X4, brak tylko dodatkowych gadżetów.
Cenowo wychodzi prawie na to samo, co X3 SE.
Co do opłacalności jednego, lub drugiego produktu - nie mogę się wypowiedzieć. Jeszcze nie używałem ani jednej, ani drugiej wersji. Podobno X4 jest stabilniejsza...?
restauro - 8 Wrzesień 2010, 09:57
Znalazłem ciekawą ofertę trzeba by było tylko sprawdzić czy Oryginał !
Corel Graphics Suite X5 PL Ful
http://allegro.pl/corel-g...1213750983.html
Nowa (zafoliowane pudełko) wersja 15 pakietu graficznego CGS firmy Corel.
Jest to wersja polska z licencją komercyjną zezwalającą na zarobkowe wykorzystanie programów
1 379,00 zł
ABu - 8 Wrzesień 2010, 19:51
| Cytat: | | Podobno X4 jest stabilniejsza |
Z mojego doświadczenia: nie jest. Im wyższa wersja tym gorzej. Dotyczy głównie PhotoPainta, ale Draw też nie zawsze działa stabilnie.
FreeZ - 10 Wrzesień 2010, 20:57
| Oel napisał/a: | Nie wiem, czy to jeszcze aktualne.
Kupiłem ostatnio X4 na allegro za 830 zł - sprawdziłem u producenta i program wydaje się być legalny. Nadaje się też do użytku komercyjnego. Jest to wersja bez pudełka i książeczki - sama płyta DVD. Moja była przeznaczona na rynek amerykański. Zawartość nośnika chyba identyczna jak w pełnej wersji GS X4, brak tylko dodatkowych gadżetów.
Cenowo wychodzi prawie na to samo, co X3 SE.
Co do opłacalności jednego, lub drugiego produktu - nie mogę się wypowiedzieć. Jeszcze nie używałem ani jednej, ani drugiej wersji. Podobno X4 jest stabilniejsza...? |
Widzialem tę aukcję, ale wydało mi się dziwne, że gość sprzedaje bez pudełek.. wszystko ok z tym programem?
restauro - 11 Wrzesień 2010, 08:30
Widzialem tę aukcję, ale wydało mi się dziwne, że gość sprzedaje bez pudełek.. wszystko ok z tym programem?
Żeby to sprawdzić trzeba chyba skontaktować się z Corelem o ile sprzedający nie daje faktury.
Na aukcji w opisie jest napisane "
Nowa (zafoliowane pudełko) wersja 15 pakietu graficznego CGS firmy Corel.
Jest to wersja polska z licencją komercyjną zezwalającą na zarobkowe wykorzystanie programów, przede wszystkim w firmach."
FreeZ - 12 Wrzesień 2010, 23:50
Co myślicie o tej aukcji ? http://allegro.pl/item1216811573.html
Zastanawia mnie tekst na samym końcu, że program jest w wersji włoskiej i francuskiej, a polski trzeba dopiero instalować?
restauro - 13 Wrzesień 2010, 15:52
Pakiet nie zawiera czcionek ! nie wiem jak wygląda licencja na nie jeśli nie ma ich na nośniku? Trzeba było by chyba zapytać w Centrum instalacyjnym Corela
|
|