| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Wymiarowanie
Jacek4 - 7 Wrzesień 2010, 22:54 Temat postu: Wymiarowanie Mam taki problem z wymiarowaniem jeśli wymiar jest mniejszy niż 10 lub 5mm to wartość liczbowa zapisywana jest obok i w żaden sposób nie można jej wprowadzić nad linie wymiarową przykład w załączniku. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak taki problem rozwiązać?
miszcz301 - 8 Wrzesień 2010, 06:09
gdzie ten załącznik ?
Jacek4 - 8 Wrzesień 2010, 16:36
sory
miszcz301 - 9 Wrzesień 2010, 06:34
"właściwości tekstu i konturu dla wymiaru pobierane są z ustawień domyślnych tekstu ozdobnego i konturu"
miałem to samo, spróbuj zmienić właściwości tekstu, mnie pomogło wyśrodkowanie tekstu...
w Twoim przypadku może zmień rozmiar czcionki, potestuj.
Jacek4 - 9 Wrzesień 2010, 17:32
Dziękuje za zainteresowanie.Próbowałem z mieniłem wielkość tekstu na 1 pkt nic to nie pomaga nadal wartość pozostaje z boku wymiaru.Wyśrodkowanie do prawej czy lewej powoduje znikanie opisu. Pracuje na X-4. Sprawdź czy TY jak wymiarujesz obiekt 5mm to wymiar również pozostaje z boku może to wina mojego corela. Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł
pozdrawiam
miszcz301 - 13 Wrzesień 2010, 07:10
hm, może tak :
- prawym na wymiar
- rozłącz wymiar liniowy
- przesuń manualnie liczby między kreski, ewentualnie rozmieść obiekty względem siebie,żeby równo było
Jacek4 - 13 Wrzesień 2010, 18:16
W ten sposób traci się możliwość wymiarowania dynamicznego czyli jak powiększam obiekt tracę jego wymiarowanie. Również linia wymiarowa pozostaje poza obszarem wymiaru jak w załączniku. Wymiarowanie w Corelu jest prawdopodobnie mało dopracowane
|
|