Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Rysunki znikające

krall - 9 Wrzesień 2010, 11:07
Temat postu: Rysunki znikające
Nie mogę stworzyć żadnej grafiki. Gdy tylko narysuję, koło lub kwadrat i zacznę pczy nim pracę, rysunek znika. Widać tylko zaznaczenie. Jak mam sobie z tym poradzić? Co to może być? Praca jest niemożliwa do wykonania. Corel Draw 12.
miszcz301 - 9 Wrzesień 2010, 11:23

na początek przywrócenie ustawień fabrycznych:

podczas uruchamiania corela naciśnij F8

krall - 9 Wrzesień 2010, 12:34

F8 po jego wciśnięciu powinien pojawić się komunikat, a u mnie nic. Najpiew trzeba otworzyć stronę z obszarem roboczym?
miszcz301 - 9 Wrzesień 2010, 12:37

nie, pospamuj F8 odrazu po kliknięciu na skrót corela
krall - 9 Wrzesień 2010, 15:01

Nie działa. Jakie mogą być przyczyny znikająych rysunków?
krall - 9 Wrzesień 2010, 15:25

Działa. Przywrócenie ustawień fabrycznych pomogło.
krall - 10 Wrzesień 2010, 11:48

Znowu to samo. Jakieś rady, sugestie?
roland - 10 Wrzesień 2010, 13:08

Najprawdopodobniej klikasz prawym przyciskiem myszy na X na palecie kolorów. Tym samym ustawiasz kolor przezroczysty. Gdy zrobisz tak w momencie, gdy nie jest zaznaczony żaden obiekt, to pojawia się okno zmiany ustawień domyślnych. Jeżeli klikniesz w nim na OK, to odtąd wszystkie nowe obiekty będą właśnie przezroczyste.
krall - 10 Wrzesień 2010, 14:57

Wypełniam kwadrat czarnym kolorem, umieszaczam na nim napis i po chwili rysunek "znika". Nadal jest tylko, że niewidoczny. Gdy kilikam na miejsce, w którym się znajduje pojawiają się punkty zaznzaczenia. Czekam chwilę znowu się pojawia, albo i nie. Nie da się tak pracować. Wystarczy przenieśćobiet w inne mijece i już są problemy.
Progam mam na dysku C, czy to ma zanczenie?

D.K. - 10 Wrzesień 2010, 17:40

Zwiększ Corelowi przydział pamięci RAM, powinno pomóc. Narzędzia/Opcje/Pamięć. ustaw ok 32-36%.
krall - 11 Wrzesień 2010, 12:00

F8 nie, zwiększenie pamięcie RAM nie, przeinstalowanie z dysku C na D nie. Program orginalny.