| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z Corelem brak podglądu na wszystkich stronach dok.
Kasia_G - 13 Wrzesień 2010, 10:12 Temat postu: Problem z Corelem brak podglądu na wszystkich stronach dok. Zainstalowałam nową wersję Corela graphics suite x4, mam dokument kilku stronicowy, jednak robiąc cokolwiek poza obszarem strony, widzę to tylko na danej stronie, domyślam się, że mam coś w ustawieniach nie tak, ale nie mogą tego znaleźć, proszę o pomoc.
miszcz301 - 13 Wrzesień 2010, 11:52 Temat postu: Re: Problem z Corelem brak podglądu na wszystkich stronach d
| Kasia_G napisał/a: | | jednak robiąc cokolwiek poza obszarem strony, widzę to tylko na danej stronie |
robiąc cokolwiek poza obszarem strony, widzisz to na pojedynczej stronie czy może na wszystkich ?
Kasia_G - 13 Wrzesień 2010, 13:46
widzę to tylko na bieżącej stronie, a chciałaby na wszystkich
michw - 13 Wrzesień 2010, 14:20
Otwórz Narzędzia - Menadzer obiektów i sprawdź gdzie się znajdują elemeny, które są po za obszarem strony? Na pulpicie czy na którejś z warstw? Soprawdź również, czy warstwa Pulpit jest widoczna - czyli oczko przy pulpicie w menadżeże jest otwarte, czy zamkniete?
Kasia_G - 13 Wrzesień 2010, 14:42
zajrzałam do menedżera i faktycznie dokumenty są na danej stronie a nie na głównej, tylko wcześniej cokolwiek pisałam od razu pojawiało się na stronie głównej. W menedżerze str. główna jest na samym dole, a chyba powinna być na górze?
michw - 13 Wrzesień 2010, 14:59
W mnie wygląda to tak: Plik w załączniku. Strona główna jest i powinna być na dole. Podświetlona warstwa (kolor czerwony) oznacza na której będziesz pisała - niezależne czy na stronie czy po za nią. Kliknij pulpit tak aby był podświetlony na czerwona. Wtedy powinno być dobrze. To co piszesz po za stroną będzie na pulpicie, a to co robisz w obrębie strony, będzie na danej stronie.
Kasia_G - 13 Wrzesień 2010, 15:11
Pomogło, wielkie dzięki, tylko cały czas mnie zastanawia dlaczego wcześniej cokolwiek robiłam poza obszarem od razu pojawiało się na pulpicie. Pozdrawiam.
michw - 13 Wrzesień 2010, 15:19
A tego to chyba sam Corel nie wie... Różnie bywa z Corel i też tego nie rozgryzłem do końca...
|
|