| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z obrysem
drzewko82 - 21 Wrzesień 2010, 17:34 Temat postu: Problem z obrysem witam, mam mały problem:
piszę jakiś tekst i chcę dać obrys 1cm, efekt mam taki:
Nie pomaga przekształcenie w krzywe...
Dotyczy to tylko liter M, W i tego typu, reszta jest ok!
Wiecie może jak sobie z tym poradzić?
Używam corela 12
miszcz301 - 22 Wrzesień 2010, 06:09
w każdej czcionce tak masz, czy tylko w jakiejś konkretnej ?
roland - 22 Wrzesień 2010, 07:49
Taka wredota pojawia się czasami kiedy używasz grubego konturu, a w niektórych węzłach występuje bardzo ostre łączenie segmentów. O ile dobrze pamiętam to co najmniej od wersji X3 jest już to rozwiązane. Po wskazaniu obiektu, wybierz narzędzie Pióro konturu i otwórz okno Pióro konturu. W polu Limit złącza ostrego zmniejsz wartość. Jeżeli masz starszą wersję i nie masz tej opcji, to jedynym rozwiązaniem jest wybranie w tym samym okienku innej opcji Narożniki - w lewym dolnym rogu.
s-p-i-n - 22 Wrzesień 2010, 09:16
Można tak jak pisał Roland (F12 i później z narożników wybrać zaokrąglone), a można zrobić też tak: przekształcić kontur w obiekt i później usunąć niepotrzebne węzły.
drzewko82 - 22 Wrzesień 2010, 09:44
Dzięki za pomoc!
Dzieje się to w każdej czcionce przy obrysie 1cm...
Narożniki przetestowałem, ale nie zadowalały mnie zaokrąglone...
Szkoda że nie ma limitu kąta ostrego w corelu 12, w x5 działa ale mam w pracowni tylko 12...
Zazwyczaj robie tak jak mówi s-p-i-n - kontur w obiekt + albo usuwam węzły albo jak więcej "krzaków" wyskoczy to gumką...
Więc chyba tak zostanie ;)
dzieki i pozdrawiam
|
|