Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - POMOCY!!

vising - 22 Wrzesień 2010, 06:48
Temat postu: POMOCY!!
Robię projekt i mam problem...

Jak narysuje okrąg i kwadrat który częciowo na niego wchodzi jak mogę wyciąć i usunąć tą część okręgu która jest w środku?

No i oczywiście finalnie ma zostać przerwany okrąg (otwarty)

Proszę o szybką pomoc!!

aksa - 22 Wrzesień 2010, 07:03

cześć,

zaznacz oba obiekty i wejdź w rozmieszczenie i wybierz kształtowanie. Powinno zadziałać przód bez tyłu lub odwrotnie.

vising - 22 Wrzesień 2010, 07:06

A gdzie to znaleźć? Corel X5 ENG
roland - 22 Wrzesień 2010, 07:57

Zaznacz kółko i prostokąt. Nie wiem jak to jest w ENG, ale w polskim Rozmieść>Kształtowanie i tam znajdziesz podobne opcje. Są one też dostępne na pasku właściwości, gdy zaznaczysz oba obiekty.

Jednak nawet po przycięciu, kółko i tak pozostanie obiektem zamkniętym. Dlatego też wybierz narzędzie Kształt, wskaż nim jeden z węzłów w obiekcie i kliknij na pasku właściwości Rozłącz krzywą. Potem wskazuj zbędne węzły i wybieraj Usuń węzły.

aksa - 22 Wrzesień 2010, 15:12

szukaj takich ikonek
vising - 23 Wrzesień 2010, 06:38

Dziękuje koledzy..

Acz kolwiek poradziłem sobie inaczej bo ten sposób nie chciał u mnie zadziałać.. Miałem za dużo elementów do cięcia, a jeden obiekt.. No i niestety corel trochę się motał :)

Ja najeżdzałem na każdy punkt przecięcia i odłączałem punkt krzywej.. Potem usuwałem niepotrzebne odcinki :)

vising - 23 Wrzesień 2010, 06:45

No i mam następny problem...

Czy pracując na lini o grubości 30cm, mogę ją przetransformować w prostokąty o obramowaniu 2mm, linia przerywana, a środek bez cieniowania... Bo ploter nie potrafi wykryć krawędzi do cięcia ://

vising - 23 Wrzesień 2010, 10:50

Znalazłem odpowiedź w poprzednich postach :)

CTRL + SHIFT + Q

Prosty skrót a tyle radości :)

chezare - 24 Grudzień 2010, 23:16

30 cm linia? Plotery tak mają, że grubość linii jest im obojętna, wynika to ze specyfikacji języka, którym się posługują. Jeśli mają jakieś problemy z cięciem, to wynika to z niedoskonałości oprogramowania, z którego je obsługujemy. Choć z drugiej strony słyszałem już dobre rady pana z dużej firmy sprzedającej maszyny do wycinania, który proponował zamieniać wszystkie krzywe na grubość 0,001mm. Moim zdaniem najlepszą radą jest używanie do wycinania programów do wycinania, a do rysowania, programów do rysowania. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.