Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Transformacja

vising - 30 Wrzesień 2010, 08:14
Temat postu: Transformacja
Czy w corelu jest możliwość transformacji do konkretnego wymiaru? Chodzi mi dokładnie o to, że mam wymiar drzwi, i dane zdjęcie.. Czy jest możliwość po wyznaczeniu punktów zaczepienia danej miary na rysunku, przeskalowanie go automatycznie żeby mój wymiar odzwierciedlał rzeczywistość :)
pomoc-graficzna - 30 Wrzesień 2010, 10:23

Jeżeli drzwi masz w dokładnej skali to na twoim miejscu ustawiłbym prowadnice na określone wymiary, włączył przyciąganie do prowadnic i skalował do zetknięcia wszystkich pkt z prowadnicami.
DzumA - 78 - 30 Wrzesień 2010, 10:31

Chyba jedyny sposób to jeżeli masz drzwi obrobione - tj. bez tła - to możesz wprost proporcionalnie powiększyć ich rozmiar w Corelu. Masz w górnym menu - pasek właściwości z wymiarami - pion - poziom.
Wpisujesz na przykład jeden z wymiarów i COREL automatycznie przypasuje wprost proporcionalnie drugi wymiar.

Wątpię że w ten sposób uzyskasz prawidłowe wymiary drzwi - musiałbyś mieć idealne fotki.

Oczywiście możesz zdjąć kłódkę z wymiarów wpisać odpowiednie wymiary - jednak z uwagi na powyższe podejrzewam, że zdjęcie będziesz miał rozciągnięte w jednym z wymiarów.

Pozdrawiam

vising - 30 Wrzesień 2010, 13:53

No właśnie nie mam rysunku w porządanej skali, tylko mam wymiary paru elementow.. I czy jest możliwość żeby corel przeskalował cały rysunek?
DzumA - 78 - 30 Wrzesień 2010, 14:42

daj jakieś materiały co z czym ?
bo tak to ciężko powiedzieć
pomyślimy

Artur Miernik - 30 Wrzesień 2010, 16:47

1. Nastaw czajnik na herbatę.
2. Narysuj prostokąt o docelowym wymiarze (drzwi).
3. Ustaw prostokąt na zdjęciu.
4. Przeskaluj i ustaw prostokąt tak, żeby w miarę dokładnie obramowywał drzwi ze zdjęcia.
5. Wkadruj zdjęcie w prostokąt.
6. Przywróć prostokątowi pierwotny rozmiar (czyli wielkość drzwi).
7. Wydobądź zdjęcie z kadru.
8. Idź do kuchni zanim zagwiżdże czajnik.

devil-666 - 1 Październik 2010, 12:25

No wszystko pięknie,
ale co jak mój czajnik nie ma gwizdka ?

Artur Miernik - 1 Październik 2010, 13:38

To nasyp do niego odrobinę fontów.