Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - hebrajski tekst w Corelu

Nevermore - 30 Wrzesień 2010, 12:06
Temat postu: hebrajski tekst w Corelu
Witam,

Probuje napisac w Corelu 9 cos po hebrajsku i wszystko mi sie rozjezdza, litery zachodza na siebie nawzajem, totalny chaos. W module "sprawdzanie pisowni" probowalam przestawic jezyk na hebrajski, ale okazalo sie, ze brakuje mi pliku o nazwie WT9HE.MOR. Pewnie jest gdzies na plycie, tylko ze nie mam teraz dostepu do plyty, a potrzebuje tego "na wczoraj". :-( Czy ktos moglby mi przeslac WT9HE.MOR albo doradzic, jak inaczej cos zdzialac z tym hebrajskim?

Artur Miernik - 30 Wrzesień 2010, 16:13

Lepiej, zamiast dziewiątki, użyj nowszej wersji Corela.

Z obsługą pisowni od prawej do lewej (j.arabski i hebrajski) nie jest tak prosto.
Niecałe dwa lata temu, przy okazji opakowania bodaj batonika dla sportowców, musiałem na raz pisać po hebrajsku z angielskimi wstawkami. Oznacza to, że w jednym bloku tekstu czytanego od prawej (hebrajski), miałem nazwy angielskie, czytane od lewej (chemiczne nazwy składników produktu). I to w tym samym wersie!
Wówczas miałem Corela trzynastkę albo czternastkę. Co, bez większych kłopotów, rozwiązało problem.

Okazało się, że w ówczesnym InDesignie taka operacja była niewykonalna! Należało... kupić specjalną wersję InDesigna przerobioną przez Francuzów.

Amadeuss - 7 Październik 2010, 08:24

podrzuć co ma tam być to ci napiszę w corelu :mrgreen: