| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - wypełnienie tonalne i mapy bitowe
Guga1 - 1 Październik 2010, 16:50 Temat postu: wypełnienie tonalne i mapy bitowe Witam
mam pytanie odnośnie wypełnienia tonalnego, po zapisie do pdf'a pokazują mi się przerywane okręgi (w miejscach przejść) z czego to wynika, jak się tego pozbyć?
Znika to jak zamienie kształt na bitmapę, jednak wtedy krawędzie nie są gładkie tylko widać piksele po powiększeniu. Czy to wpływa na jakość wydruku bardzo? czy da się teog jakoś pozbyć?
Bardzo proszę o pomoc
Trurl - 1 Październik 2010, 17:37
To zależy m.in. od liczby pasm przejścia tonalnego - może być ich maksymalnie 256. Ustaw to zarówno w oknie dialogowym przejścia tonalnego, jak i w opcjach publikacji jako pdf.
Poza tym zależy to od wielkości obiektu. Załóżmy, że obiekt ma długość 256 cm. Wówczas jedno pasmo przejścia (przy 256 krokach) będzie miało 1 cm, a więc będzie zawsze widoczne i nic na to nie poradzisz. Dla dużych obiektów przejście nigdy nie będzie więc gładkie - zasze zauważysz granice poszczególnych przejść.
Załóżmy, że obiekt jest mały - ma, powiedzmy, 25, 6 mm. Wtedy pasmo przejścia (przy 256 krokach) będzie miało 0,1 mm, a więc przejście będzie gładkie...
Guga1 - 1 Październik 2010, 17:59
dzięki za odpowiedz
jednak problem polega na tym, że pojawiają się kółka na przejściach tonalnych jak zapisuje je do pdfa :(
Trurl - 2 Październik 2010, 16:26
Podeślij mi tego pedeefa i plik cdr (w wersji <=12) na d2o@o2.pl - zobaczę, co się da zrobić.
|
|