| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Oblewanie tekstu wokół ścieżek
Bunch - 6 Październik 2010, 03:18 Temat postu: Oblewanie tekstu wokół ścieżek Czy jest to możliwe aby np. zrobić sobie jakąś ścieżkę i aby tekst położony obok niej, się do niej dopasował? Tak jak jest to często widoczne w brukowcach. Gdzie mamy np. wyciętą postać a tekst oblewa wspomnianą postać.
Jak to zrobić jeśli się da automatycznie?
aksa - 6 Październik 2010, 06:52
W PP obrysowujesz postać narzędziem ścieżka, tworzysz pole tekstowe wpisujesz tekst. Z menu OBIEKT wybierasz TEKST a potem DOPASUJ DO ŚCIEŻKI, kursorem wskazujesz narysowaną ścieżkę.
Gotowe.
Bunch - 6 Październik 2010, 13:07
Ale ja nie chce aby tekst szedł jak śćieżka. Wydaje mi się, że napisałem wyraźnie.
Spójrz na tego pajaca na dole i tekst jak go obiega:
http://audytor.blox.pl/resource/gazeta.JPG
wawel - 6 Październik 2010, 15:39
Bunch
曾撰文指出,Photo-paint 是不是這樣的任務。
對於這樣的任務,有計劃在報紙或 CorelDRAW
堅持這個東西了 PhotoPainta?
pozdr.
restauro - 6 Październik 2010, 19:04
Wydaje mi się że najprościej będzie rysunek przenieść do CorelDraw tam oblać tekstem zamienić na bitmapę i przenieść z powrotem do P-P
Bunch - 6 Październik 2010, 21:09
| wawel napisał/a: | Bunch
曾撰文指出,Photo-paint 是不是這樣的任務。
對於這樣的任務,有計劃在報紙或 CorelDRAW
堅持這個東西了 PhotoPainta?
pozdr. |
Wawel. Nie denerwuj mnie, nie naigrywaj się. Pisze po Polsku a nie po Chińsku.
A to, że ktoś nie jest w stanie zrozumieć prostych słów to nie moja wina.
wawel - 6 Październik 2010, 21:58
a tam zaraz naigrywanie... tez masz powody do zdenerwowania, Co sie tak latwo denerwujesz? Nie szkoda to zdrowia? Napisalem tak zeby nie pisac zawsze na 100% powaznie... W tym co napisalem powyzej byla odowiedz:
Do takich zadan photo-paint nie jest dobrym wyborem.
Opcje ktorej szukasz znajdziesz w programach do skladu gazet lub w CorelDRAW
Czemu sie tak przywiazales do tego photo-painta?
Juz kiedys pisalem ze photo-paint tak jak np. photoshop to za malo do pracy dla grafika (chyba ze robisz tylko prace na ekran) w pakiecie masz jeszcze CorelDRAW, Dzieki wspolpracy miedzy nimi masz wiecej mozliwosci i jest wieksza szansa na przygotowanie poprawnego pliku do druku.
Nie raz juz odsylalem prace ktore byly przygotowane do druku w nieodpowiednich programach bo nie spelnialy parametrow tech. A bledy ktore w nich mozna bylo spotkac byly konsekwencja tego wyboru.
Przemysl to na spokojnie i wiecej spokoju zycze.
A co do niejasnego pisania to im klarowniej opiszesz problem to wieksza szansa ze ktos Ci odpowie.
pozdr.
Bunch - 6 Październik 2010, 22:17
Cześć, opisałem problem klarownie. Coś tam z Twojej zaszyfrowanej odpowiedzi się dowiedziałem. Ale mało co. Jeśli jest taka opcja w Corel DRAW - to chętnie ją poznam. Możecie się podzielić ze mną tą wiedzą.
Dlaczego się tak bardzo do PP przywiązałem? - bo umiem w nim "wszystko" zrobić. Taki tekst to sobie bez większego problemu i ręcznie obleję, ale z ciekawości i ambicji pytam o fajne metody.
aksa - 7 Październik 2010, 06:57
szkoda, że ambicja nie idzie w parze z uprzejmością
restauro - 7 Październik 2010, 14:53
"Ale mało co. Jeśli jest taka opcja w Corel DRAW - to chętnie ją poznam. Możecie się podzielić ze mną tą wiedzą."
Jest taka opcja w CorelDraw
http://corel.wodip.opole....fekty_tekst.htm
Bunch - 7 Październik 2010, 21:27
| aksa napisał/a: | | szkoda, że ambicja nie idzie w parze z uprzejmością |
Ja jestem uprzejmy.
zebra01 - 20 Październik 2010, 19:40
Witam, jestem tu nowa i mam pytanie odnośnie oblewania tekstu tekstem. Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na mój problem w googlach i na forach, być może przez źle skormułowane zapytanie. Mam literę D w Corelu muszę ją oblać tekstem np societe internationale development, tekst oblania ma przyjąć kształt oblewanej litery D. Czy ktoś może mi pomóc i napisać po kolei jak to zrobić. Niestety funkcja dopasowywania do scieżki nie działa bo to jest litera a nie obiekt. Korzystam z CORELA 9
wawel - 20 Październik 2010, 19:47
Zamien te litere na krzywe - kliknij na nia i nacisnij rownoczesnie na klawiaturze ctrl Q i dalej juz sobie dasz rade.
pozdr.
zebra01 - 20 Październik 2010, 19:53
Dzięki wielkie udało się
|
|