| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Co o tym sądzicie i czy to nie jest śmieszne?
Bunch - 6 Październik 2010, 23:06 Temat postu: Co o tym sądzicie i czy to nie jest śmieszne? Witam, przeglądając internet natknąłem się na coś takiego:
http://allegro.pl/kurs-co...1251028050.html
Ktoś oferuje kurs po którym można uzyskać certyfikat. Zrobić to co zada nam zdalnie jakiś tam Pan i mu to przesłać, jak podołamy to dostaniemy taką karteczkę papieru.
Nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony jest to dla mnie trochę śmieszne. Ktoś zrobił własny kurs i afiszuje się tym, że da komuś własny certyfikat obsługi programu. Jaką to ma wartość? A może się mylę?
gleba - 7 Październik 2010, 08:03
Bunch mi się wydaje, że facet po prostu zrobił film instruktażowy i go sprzedaje, a cert to tylko tak dla fantazji. Żaden normalny pracodawca nie będzie go honorował. Taki dokument nie ma żadnej wartości
pozdrawiam
Artur Miernik - 7 Październik 2010, 15:40
Byłbym pesymistą... tzw. "normalnych pracodawców" nie jest aż tak wielu. W każdym razie - zorientowanych w tym, kto ma autoryzację Corela, a kto nie - będzie mniejszość.
Nie - nie przekreślam z góry takich inicjatyw.
Swoją drogą, chętnie zobaczyłbym ten kurs, by go ocenić. Może do pracy w firmie typu: pieczątki i wizytówki - okaże się aż nadto dobry? Poza tym kurs ma nadany numer Numer ISBN: 978-83-61362-26-5, czyli mozna sprawdzić, czy jest wydawnictwem.
Natomiast nie wierzę, by kurs wideo obejmował wszystkie istotne zagadnienia.
Zresztą, wydaje mi się, że wśród najlepszych w corelowe klocki, nadal najwiecej jest... ambitnych samouków.
gleba - 7 Październik 2010, 18:23
Ja go kupię z czystej ciekawości, może się czegoś nauczę
devil-666 - 7 Październik 2010, 19:31
Wydaje mi się, że nic z niego nie wyniesiesz., sądząc po komentarzach innych: "Ogolem jest to badziew dla 12latkow co dopiero co wlaczyli program i chca sobie poukladac klocki i pouzywac troche gotowcow(presetow)."
ABu - 7 Październik 2010, 21:13
Mało wiarygodnie brzmi oferta, wg której można się nauczyć Corela w 1 wieczór. Certyfikat też mało wiarygodny, jeśli można go otrzymać po przesłaniu zadania mailem (kto jest w stanie zagwarantować, że certyfikat będzie wystawiony faktycznie na autora pracy?).
Kiedyś orientowałem się w sprawie autoryzacji/certyfikacji bezpośrednio przez Corela. Niestety - firma Corel nie prowadzi takiego programu. (Dawniej chyba prowadziła, bo ślady w Internecie zostały).
A tak na marginesie - czy ktoś się orientuje jak pracodawcy patrzą na takie certyfikaty? Będę niedługo prowadził kurs o podobnej tematyce + strony WWW i wypadałoby cośtam na koniec wystawić, a nie chcę się ośmieszać wystawianiem bezwartościowych świstków. Ktoś taki temat może przerabiał?
Bunch - 7 Październik 2010, 21:26
Ja uważam tak samo. A nie chciałem od razu wychodzić z takimi śmiałymi poglądami byście mnie nie zjedli bo nie znam się na certyfikatach.
Ale jak dla mnie to też jest śmieszne. Ja też zrobię swój tutorial i będe się reklamował certyfikatem. Zagranie marketingowe. Każdy domorosły twórca umie pewie więcej niż wyciagnąłby z tego tutoriala. To jest pewnie przeznaczone dla laików, którzy zrobią trzy banalne zadanie dzięki temu kursowi i już będa dumni, że coś umieją - no wiecie, certyfikat mam więc muszę umieć. Więc to taka zachęta. Zachęta dla ludzi, którzy nie wiedza kompletnie nic i po jednym kursie chcą otwierać własne firmy bo "mają certyfikat".
Zgadzam się z Wami
cyklop - 8 Październik 2010, 08:50
Mam taki certyfikat Swego czasu kupiłem m.in. tę płytkę żeby trochę sie dokształcić. Z zakupu jestem średnio zadowolony - dowiedziałem się z całego "szkolenia" 2, 3 drobiazgów, które i tak pewnie sa gdzieś w książce Corela, ale mi umknęły. Cała reszta rzeczywiście dla początkujących. Dostałem "pytanie egzaminacyjne" (o które musiałem się upomnieć bo po sprzedaży programu sprzedawcy juz nie bardzo zależało). Oczywiście banalne, odpowiedź mogłem przepisać itp. - i po kolejnym upominaniu się - MAM CERTYFIKAT!
A po kiego mi potrzebny? Wierzcie mi, że na 90% klientów to działa
Amadeuss - 8 Październik 2010, 09:01
taki certyfikat to każdy może sobie zrobić sam .....
restauro - 8 Październik 2010, 13:50
Wykładowca lub firma mająca autoryzacje Corela wystawia certyfikaty sygnowany logo firmy COREL ,najniższy stopień to CERTIFICATE OF COMPLETION . Inne formy są tylko świadectwem ukończenia kursu bez żadnej autoryzacji .
gleba - 8 Październik 2010, 19:48
W 2001 w czasie rozmowie kwalifikacyjnej, zapytano mnie o znajomość programu Freehand. Wiedziałem, że program ten ma kluczowe znaczenie dla przyszłego pracodawcy i chociaż znałem tylko same podstawy tego narzędzia, potwierdziłem jego znajomość. Wcześniej pracowałem wyłącznie na programie CorelDraw. W godzinach popołudniowym otrzymałem telefon, że przeszedłem do drugiego etapu klasyfikacyjnego, do którego dostały się trzy osoby. Za dwa dni będziemy tworzyli przykładowe projekty wykorzystując program Freehand i na tej podstawie zostanie wybrany grafik do przyszłej pracy. Zdawałem sobie sprawę, że poznanie Freehand'a z książki w tak krótkim czasie jest niemożliwe. Wtedy mój znajomy podsunął mi filmy video, dzięki którym nauczyłem się obsługi całego programu w kilka godzin. Po dwóch dniach stworzyłem bardzo dobry projekt i zdobyłem pracę, na której bardzo mi zależało. Od tamtej pory wiem, że kursy video są najlepszą metodą na poznanie dowolnego zagadnienia, jeżeli chcemy zapoznać się z materiałem w bardzo krótkim czasie.
Gość gigant w jeden wieczor opanować program i zrobić świetny program, aż mi się wierzyć nie chce
Amadeuss - 8 Październik 2010, 20:34
a nie mogłeś jeszcze bardziej wyeksponować swojej wypowiedzi??
Bunch - 11 Październik 2010, 00:00
gleba, ale o co chodzi? Co to jest, twoja wypowiedź, cyctat? Do czego się linijkę niżej odnosisz?
changela - 11 Październik 2010, 15:59
:) to chyba zacznę sprzedawać certyfikaty do samodzielnego wydruku w pół ceny:P ktoś chętny;)
Artur Miernik - 11 Październik 2010, 21:15
Zacznijmy od certyfikatu na notepad.exe i kalkulator Wwindowsowy.
chezare - 24 Grudzień 2010, 23:10
Żarty sobie robicie, a czym się różni ten certyfikat z allegro, od takiego wystawionego przez jakąś firmę X?
|
|