Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Kolory

maxon - 11 Październik 2010, 10:55
Temat postu: Kolory
Witam,

Mam pytanie z czym związany jest fakt, że kolor, który zastosowałem w Corelu (załącznik 1), różni się od koloru tego samego rysunku w momencie kiedy zrobiłem z tego pliku PDF do wydruku późniejszego (załącznik 2). Jak to zmienić, żeby było normalnie?

miszcz301 - 11 Październik 2010, 10:59

w załączniku pierwszym masz RGB, a w drugim cmyk, przy exporcie się zamieniły, i dlatego jest różnica

jeśli projekt idzie do druku, pozamieniaj wszystkie kolory najpierw na cmyk-owe, a później wyexportuj do pdf-a

maxon - 11 Październik 2010, 11:08

żebym miał jasność, bo poplątałem tam z załącznikami - orginał jest RGB, a pdf CMYK?
miszcz301 - 11 Październik 2010, 11:20

pdf.jpg to RGB, takie jakrawe kolory, CMYK jest "wyblakły"
maxon - 11 Październik 2010, 11:59

miszcz301 napisał/a:
...pozamieniaj wszystkie kolory najpierw na cmyk-owe, a później wyexportuj do pdf-a

rozumiem, że wszystkie kolory mają być w palecie CMYK. Ja przy pracy używałem tej palety co jest po prawej stronie, i jak na nią najeżdżam to pisze [CMYK]. Innymi słowy się zgubiłem :)

miszcz301 - 11 Październik 2010, 12:06

Cytat:
miszcz301 napisał/a:
...pozamieniaj wszystkie kolory najpierw na cmyk-owe, a później wyexportuj do pdf-a

rozumiem, że wszystkie kolory mają być w palecie CMYK. Ja przy pracy używałem tej palety co jest po prawej stronie, i jak na nią najeżdżam to pisze [CMYK]. Innymi słowy się zgubiłem :)

czyli w corelu masz dobrze cmyk, po exporcie do PDF-a pojawiło sie RGB (jaskrawe kolory), wiec należy pobawić się opcjami przy exporcie. Tryb koloru zmienić na CMYK. bo pewnie domyślnie był RGB

maxon - 11 Październik 2010, 15:20

już mam jasność, dzięki za pomoc. Winna była sytuacja, że tworzyłem pdf przez opcję drukuj, a nie przez export.

Pozdrawiam i dzięki