| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Transformacje (Moje problemy i pytania)
Bunch - 13 Październik 2010, 03:42 Temat postu: Transformacje (Moje problemy i pytania) Jak w temacie.
PROBLEM 0:
Zrobiłem dzięki temu narzędziu trochę duplikatów oryginalnego obiektu, chcę je usunąć. Wybieram ROZMIESZCENIE > WYCZYŚĆ TRANSFORMACJE i nic się nie dzieje.
Pomocy szukałem w pomocy i w książce. Ale tam nic nie ma na ten temat. Dlaczego mi to nie działa i co mam z tym zrobić?
Dołączam filmik to obrazujący: clip0192.avi
roland - 13 Październik 2010, 07:26
To nie o to chodzi.
1. Zaznacz obiekt.
2. Kliknij kolejno Rozmieszczenie>Transformacje, a następnie kliknij odpowiednie polecenie.
3. Wybierz odpowiednie ustawienia w oknie dokowanym Transformacja.
4. Kliknij Zastosuj
Potem wskaż obiekt dla którego zastosowałeś transformację i wybierz Rozmieszczenie>Wyczyść transformacje
Bunch - 14 Październik 2010, 04:37
| roland napisał/a: | | To nie o to chodzi. |
A o co chodzi?
| roland napisał/a: |
1. Zaznacz obiekt.
2. Kliknij kolejno Rozmieszczenie>Transformacje, a następnie kliknij odpowiednie polecenie.
3. Wybierz odpowiednie ustawienia w oknie dokowanym Transformacja.
4. Kliknij Zastosuj
Potem wskaż obiekt dla którego zastosowałeś transformację i wybierz Rozmieszczenie>Wyczyść transformacje |
Odnosząc się do...
| Cytat: | 4. Kliknij Zastosuj
Potem wskaż obiekt dla którego zastosowałeś transformację i wybierz Rozmieszczenie>Wyczyść transformacje |
No to skoro dla danego obiektu zrobię transformację, przesunę go gdzieś. To chyba normalne, że zaznaczenie będzie właśnie na nim skoro to właśnie jego przesunąłem poprzez narzędzie transformacja, nie? Jest więc zaznaczony, tak czy siak.
Idąc dalej... Wybieram: Rozmieszczenie --> Wyczyść transformacje i co niby ma się stać? Bo NIC się nie dzieję.
Napisz proszę to jeszcze raz i powiedz tym razem co mam uzyskać, co za efekt, po użyciu tego przycisku. Kompletnie nic mi się nie dzieje na ekranie.
Albo coś źle tłumaczysz, albo nie wiem co jest grane...
ZRESZTĄ ZOBACZ SAM NA FILMIE, na FullScreenie:
http://www.dailymotion.pl/video/xf77ud_asd
W książce jest napisane: | Cytat: | | Jeżeli zmiany dokonałeś do oryginalnego obiektu (a więc nie stworzyłeś kopii - przyp. Bunch) to zmiany możesz cofnąć za pomocą Rozmieszczenie > Wyczyść transformacje. |
Czyli z tego co wiem, można tylko wykonać tę czynność, jaką jest: Wyczyść transformacje dla oryginalnego obiektu (a nie kopii).
Robię dokładnie tak jak napisane i nic się nie dzieje, nie cofa mi. Nie wraca transformowany obiekt oryginalny na swoje uprzednie miejsce.
Poza tym... TO JAKAŚ TAUTOLOGIA! Przecież mogę sobie normalnie cofnąć CTRL+Z i mi obiekt wróci, po co mam używać akurat Wyczyść transformacje?! I idąc tym tropem dalej, to po co jest aktywna opcja Wyczyść transformacje gdy mam zaznaczoną KOPIĘ elementu?
P.S.
Ale jaja. Teraz dopiero się skapnąłem, że trzymam w ręku Twoją książkę, Rolandzie :)
Bunch - 16 Październik 2010, 06:56
Halo, może mi ktoś pomóc?
Takie duże forum a taka znikoma obecność na nim ludzi.
Już na znacznie mniejszych forach, społeczność jest bardziej aktywna.
wawel - 16 Październik 2010, 08:34
| Bunch napisał/a: |
Takie duże forum a taka znikoma obecność na nim ludzi.
|
tu masz duzy ruch
http://coreldraw.com/forums/
Znajdziesz tam rowniez pomoc pracownikow firmy wiec pewnie i rozwiazesz problemy typowo tech. jak ten o ktory pytasz w poscie ponizej.
pozdr.
Bunch - 16 Październik 2010, 08:45
Czy to techniczny problem czy nie - tego nie wiem.
Właśnie DLATEGO o nim tu piszę. Aby tego się dowiedzieć.
Tamto forum oficjalne jest anglojęzyczne. A Polacy w użytkowaniu tego programu raczej nie odstają od innych, więc liczę na pomoc właśnie na tym forum. To przecież normalne.
|
|