Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Dodawanie palet kolorów

lechnik - 21 Październik 2010, 08:03
Temat postu: Dodawanie palet kolorów
witam
mam problema - jak dodac dodatkowe palety kolorów ( w mioim wypadku oracala) do corka by je pamietał - jedna pamieta ale ja mam ich 12 :(

ps corek X3 +

wawel - 21 Październik 2010, 08:29

Chodzi Ci o palety te po prawej - w postaci kwadratow? Mam je wrzucone do folderu user custom data - paletts i program je pamieta, moge miec rownoczesnie otarte np. 3, tylko ze to wszystko w corel 12. a nie X3.
lechnik - 21 Październik 2010, 10:22

nie- chodzi o dodanie zupełnie nowych palet których niemam w strandardzie corka mam pliki *cpl wstawiłem je tam gdzei corek trzyma swoje pliki, automatycznie ich nie widzi jak wybieram je pozycji palet jako dodatkowa to tylko 1 moge dodac a nie wszstkie po wybraniu 2 o poprzedniej zapomina
wawel - 21 Październik 2010, 10:33

Ja równiez miałem na mysli nie te oferowane przez Corela tylko inne - w moim wypadku byly to takie ktore sam robilem na bazie kolorow z dokumentu. Gdybym mial te o ktorych piszesz to moze moglbym u siebie sprawdzic, tylko ze to jest corel 12 i niekoniecznie w X3 i wyzej musi to sie tak samo zachowywac.
pozdr.

lechnik - 21 Październik 2010, 12:18

w załczniku palety o których mowa (pisana)
wawel - 21 Październik 2010, 12:25

Niestety u mnie na 12 stce wszystko ok, otwieram np, 3 nastepnie zamykam dokument i program potem otwieram i wszystkie palety sa widoczne...
Jaka masz sciezke dostepu do tych palet i jak je otwierasz?

restauro - 21 Październik 2010, 15:33

Dodałem Twoje palety w X12 i X4 do folderu który podał wawel i wszystko jest ok .