Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Elipsa pomocy

BaLoOn1 - 26 Październik 2010, 09:02
Temat postu: Elipsa pomocy
Witam wszystkich:) mam mały problem z wykonaniem jednego rysunku i mam nadzieje ze udzielicie mi dobrej odpowiedzi bo dzieki temu wspaniałemu forum nauczyłem sie obsługi programu Corel i wykokaniu różnych rysunków a mój problem jest taki:
Chce uzyskać zdjęcie w kształcie koła wiec importuje zdjęcie do Corela zdjęcie przekształcam w mape bitową później zaznaczam interesujący mnie fragment zdjęcia elipsą i zaznaczam ją interakcyjna przezroczystością a później daje zamróż i mam już dany fragment w kształcie koła i tu zaczyna sie mój problem ktorego nie umiem rozwiązać otóż na krawedzi zdjecia którego wyciąłem pozostaje kontur elipsy i to nie ładnie wyglada na zdjęciu więc chciałbym go usunąć ale nie wiem jak:(
Mam nadzieje że mi doradzicie jak to zrobić albo po prostu napiszcie mi jak inaczej wyciąć fragment zdjęcia w kształcie elipsy żeby nie został taki kontur po elipsie:)
Dziękuje bardzo i Pozdrawiam!

wawel - 26 Październik 2010, 09:33

Uzyj albo szybkiego kadrowania - wrzucasz zdjecie do elipsy, albo otworz zdjecie do edycji w photo-paint (jest w pakiecie z draw) i tam naloz selekcje w ksztalcie elipsy wykasuj to co jest poza elipsa i wrzuc do CorelDRAW.
miszcz301 - 26 Październik 2010, 09:36

a może lepiej

-narysuj koło,
-usuń kontur,
-zaznacz mapę bitową,
-wybierz efekty--> szybkie kadrowanie, umieść w kadrze, zaznacz koło.

Jacek4 - 26 Październik 2010, 16:07

1.soczewka
2.rozjaśnienie =0
3.zamrożenie
4.rozdziel grupę
gotowe- jeśli o to chodzi

BaLoOn1 - 28 Październik 2010, 09:36

Dziękuje bardzo za pomoc:) zadanie wykonane:) jeszcze raz dzieki i pozdrawiam!