Corel FORUM
Forum u¿ytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjêæ cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Dylemat z warstwami... ci±æ czy nie ci±æ?

przemasok - 2 Listopad 2010, 18:04
Temat postu: Dylemat z warstwami... ci±æ czy nie ci±æ?
Zastanawiam siê nad przygotowanie np. projekty wizytówki do druku.

Czy to ma znaczenie w druku cyfrowym czy offsetowym jak warstwy s± na siebie na³o¿one?

Konkretnie chodzi mi o... przypu¶æmy:
- mamy t³o projektu i nie wiem czy wyci±æ w nim kszta³t czcionki, a potem w to miejsce wstawiæ czcionkê? czy je¶li mamy na³o¿ony kolor na kolor to w druku mo¿e wyj¶æ inny kolor ni¿ widzimy na ekranie monitora?

Zauwa¿y³em, ¿e czasami projekty s± w³a¶nie tak przygotowane, nic na siebie nie nachodzi, a to co niby jest za elementem tak naprawdê tam tego nie ma, tylko wygl±da to tak, jakby za to zachodzi³o. Po prostu s± przyciête elementy.

Mam nadzieje, ¿e wiecie o co mi chodzi?

wawel - 2 Listopad 2010, 18:57

Twoje dylematy sa niepotrzebne :-) Nic sie zlego nie stanie. Gdybys uzywal funkcji naddrukuj albo przezroczystosci czy mieszania kolorow to tak, wowczas jeden kolor - wyzej wplywa na ten drugi nizej
Artur Miernik - 6 Listopad 2010, 16:58

Niemniej, warto pomy¶leæ o zalewkach.
beer4free - 6 Listopad 2010, 22:12

zale¿y w jakim pliku dostarczasz te wizytówki i czy drukujesz cyfrowo czy offsetem. W druku cyfrowym problem zalewekowania nie istnieje natomiast zawsze warto "sp³aszczyæ" plik ¿eby nie by³o warstw - ripy ró¿nie sobie z tym radz± i czasami mo¿na siê zdziwiæ efektem koñcowym.