| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Dodatkowa maska, druga w projekcie
Bunch - 3 Listopad 2010, 21:14 Temat postu: Dodatkowa maska, druga w projekcie Witam.
Nałożyłem na coś maskę, teraz chcę do tej maski DODAĆ jeszcze jedną maskę. Jak to zrobić tak by maska się powiększyła a nie zrobiła nowa. Rozumiecie?
Innymi słowy: tworzę maskę. Chce do niej dodać jeszcze maskę z np. napisu. Jak to zrobić? Bo jak naciskam MASKA Z OBIEKTÓW (CTRL+M) to maska mi się owszem robi, ale wtedy poprzednia znika.
wawel - 3 Listopad 2010, 22:05
trzymaj wcisniety shift na klawiaturze jak rysujesz druga maske.
Bunch - 4 Listopad 2010, 02:39
Kurczę...
Ja nie chcę rysować. Ja chcę dodać tak samo jak dodaje się wypełnienie maską całego obiektu tylko aby nowa maska się dodała do tej co jest. Dalej nie rozumiesz?
wawel - 4 Listopad 2010, 08:28
To skad masz te druga maske skoro jej nie rysujesz?
Sa nastepujace tryby pracy na mskach - dodawania, odejmowania, zakladki. I dzieki nim mozna np. dodac/odjac od juz istniejacej maski/selekcji nastepna.
Czyli np.
chcesz wyciac z tla garnuszek, obrysowales maska caly garnuszek ale chcesz odjac od selekcji/maski przeswit to dzieki opcji odejmowania mozesz odjac od tego zaznaczonego obszaru te piksele ktore sa zbedne w zaznaczeniu.
Opcja ctrl M tez moze dodac do selekcji/maski np. dwa obiekty tylko trzeba je zaznaczyc w dokerze warstw z tez z shiftem i potem ctrl M, dzieki czemu dostaniesz selekcje/maske na obu obiektach i teraz gdy np. bedziesz chcial wypelnic to kolorem to program wypelni oba zaznaczone obszary.
pozdr.
Bunch - 4 Listopad 2010, 19:17
Nie no, dzięki za dobre rady. I za to co mogę zrobić. Wydaje mi się jednak, że znowu piszę po Chińsku.
Zatem tym razem nie będę pisał, będę mówił; a na dodatek pokazywał.
Proszę bardzo włączyć poniższy film:
http://www.dailymotion.pl...nski_shortfilms
wawel - 4 Listopad 2010, 21:59
Brakuje tylko popcornu w tym wirtualnym kinie
W tym Twoim wypadku z tego filmu to zeby sprawe przyspieszyc mozna zrobic to w odwrotnej kolejnosci.
Bo problemem jest to ze masz tlo i na nim zaznaczasz maske i warstwe/obiekt powyzej. Czyli nie ma 2-ch obiektow, bo potrzebujesz zsumowac maske z selekcji z maska z obiektu.
Jesli zaznaczysz najpierw te warstwe/obiekt tekstowy przez ctrl M a nastepnie zmienisz tryb zaznaczania na dodawanie (na pasku u gory takie ikony po lewej) i klikniesz rozdzka na to biale tlo to dostaniesz wspolna maske dla obu obszarow. Odpada zaznaczanie kazdej litery osobno bo w pierwszym kroku - dzieki ctrl M to wyselekcjonujesz.
Inne rozwiazanie to to ktore opisalem wczesniej, ale zeby zadzialalo musialbys poprzenosic kazdy obszar na osobne warstwy/obiekty (ctrl strzalka w gore z klawiatury na zaznaczonym obszarze) i do nich zastosowac to zaznaczenie z shiftem itd.
Przy projektowaniu dobrze jest miec wszystko na osobnych warstwach/obiektach - bo jest latwy dostep do kazdego elementu osobno.
pozdr.
Bunch - 5 Listopad 2010, 00:17
| Cytat: | | mozna zrobic to w odwrotnej kolejnosci. |
Rany Boskie... ależ oczywiście, że tak!
Że też o tym nie pomyślałem! Raaany, no jasne!
P.S.
Co do drugiej metody to wiem, WYCIĄĆ najpierw obiekt a potem zaznaczyć dwa obiekty i z nich zrobić "maskę z obiektów".
Ja tak czy siak bym swego celu dopiął, tylko pytam się z ciekawości, jakie są inne metody uzyskania tego samego efektu.
|
|