Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - biała czcionka 5,5pt na wielokolorowym tle

dihe - 9 Listopad 2010, 13:07
Temat postu: biała czcionka 5,5pt na wielokolorowym tle
Witam, niby wszystko ogarniam, ale chciał bym się poradzić. Potrzebuję wydrukować offsetem czcionkę jedno dwuelementową (arial) w kolorze białym na czarnym tle 50 40 40 100. Jak zabezpieczyć się przed zalaniem białych przestrzeni przez kolory z tła?

odpowiedź mile widziana.
P.S. Aktualnie stworzyłem kontur w kolorze 100%black na 0,2pt.

wawel - 9 Listopad 2010, 14:31

Obawiam sie ze to nic nie da, bo jak to trafi na rip to ten czarny bedzie automatycznie naddrukowany i nie zablokuje ewentualnych przesuniec kolorow.
Najlepiej oddac plik w kompozycie - pdf i na ripie zrobic zalewki z automatu - wiele naswietlarni robi to automatycznie nawet bez zlecenia.
pozdr.

dihe - 9 Listopad 2010, 23:10

hmm, już mam porobione zalewki wg własnego uznania, jedynie ten tekst mi został i waham się. Tak myślę jak by dać kontur CMYK 1 1 1 100 to nie nadrukuje mi tego a nadal "nie będzie" składowych. Macie jakieś z tym doświadczenie? Czytałem sporo na ten temat w materiałach z przygotowalni gazet wysokonakładowych i tam zalecają pogrubioną czcionkę i nic więcej. Zastanawiam się nad dodaniem zamiast czarnego, konturu białego w około wszystkich liter, ale to nie uchroni mnie przed efektem zabarwienia przez składowe.
Mały dylemacik.

wawel - 10 Listopad 2010, 08:19

To co drukarnie proponuja - bialy obrys nic nie da, bo kolor "wyleje sie" do srodka litery.
To musi byc zalewka blokujaca czyli trzeba to tak przygotowac zeby zle spasowany kolor np. Magenta weszla pod czarny - 100%. I juz nie poszla dalej tak aby sie nie wylala na bialy obszar.
Czyli bylyby 3 obszary
gleboka czern (ta skladana z 4 kolorow) potem czarny ale nie polozony na tych C,M,Y (ewent. tylko na polowie polowie) i bialy. Dzieki temu przesuniecie koloru z glebokiej czeni wejdzie pod czarny a czarny jako ze jest tylko jeden nie "rozjedzie" sie na kilka kolorow i nie przejdzie na bialy obszar.
pozdr.
ps swoja droga font wielkosci 5.5 pt w kontrze jest czesto poza specyfikacjami zal. przez drukarnie, gazety - jest b. maly.

dihe - 10 Listopad 2010, 08:39

wawel, czyli z Twojej wypowiedzi wynika że wystarczy kontur 100%czarny, czy może obrysować litery i dopiero obrysowi nadać kontur nadrukowany?
W drukarni powiedzieli ze wydrukują ta czcionkę tylko żeby zablokować zalewanie.
Dziękuje za zainteresowanie tematem, po wydruku dam efekt.

wawel - 10 Listopad 2010, 09:00

To musi byc "male oszustwo"
Apla ma byc w 4 kolorach a tuz przy bialym napisie ma byc tylko czarny. Dzieki temu dostaniemy efekt jakby bialy byl tylko polozony na czarnym K - 100%.
Nie jest tu problemem styk glebokiej czerni z czarnym 100% wiec tego nie trzeba zalewac, Tylko to aby pod czarnym 100% nie bylo juz tej Magenty, Yellow i Cyanu w projekcie. A jesli sie tam znajdzie to ma to wynikac tylko z blednego pasowania kolorow w druku. I to jest wazne a nie to czy to bedzie obrys czy kontur.

dihe - 10 Listopad 2010, 09:05

tak, już teraz wiem OCB, THX