| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Pipeta
Bunch - 10 Listopad 2010, 03:19 Temat postu: Pipeta Witam.
Mam np. dwa napisy. Nie są to standardowe kolory.
Jak za pomoca pipety moge pobrać kolor jednego z obiektów (to wiem) i przenieść go na inny?
Innymi słowy: jak sprawić by dany obiekt wypełnił się tym samym kolorem co wypełniony jest inny obiekt a kolor jego nie widnieje w palecie? Jak to zrobić gdy już pobrałem kolor narzędziem PIPETA?
Zrobiłem tak, że wskazałem kolor pipetą. Pojawił mi się on w prawym dolnym rogu ekranu, wchodzę teraz w WYPEŁNIENIE, kolor jest zaznaczony taki jaki był zaznaczony w pipecie (który po tej czynności ukazał się w prawym dolnym rogu) i klikam OK, ale nic się nie dzieje. Więc pewnie to robi się inaczej, jak?
miszcz301 - 10 Listopad 2010, 07:06
dodaj kolor do palety
DzumA - 78 - 10 Listopad 2010, 08:09
PIPETA + klawisz CTRL = wylewa pobrany z pipety kolor na obiekt lub kontur
dihe - 10 Listopad 2010, 14:02
chyba ctrl+shift w X4...
Trurl - 10 Listopad 2010, 14:25
Pipety nigdy nie używałem (nie widzę zastosowania tego narzędzia, chyba że do kolorów w importowanych bitmapach), a znam wszystkie Corele od Corel2 do CorelX5 i posługuję się nimi od kilkunastu lat. Kliknij w napis, który chcesz pomalować kolorem z drugiego obiektu i:
Edycja/Kopiuj właściwości z (Ctrl +Shift + A), po czym strzałką, która się pojawi wskaż, skąd. A potem skopiuj kolor do palety.
restauro - 10 Listopad 2010, 17:27
w 12 także ctrl+shift
wawel - 10 Listopad 2010, 18:02
Co Wy to za programy macie? u mnie tylko shift
dihe - 11 Listopad 2010, 00:50
w x5 okazuje się że nie trzeba żadnych kombinacji od razu po kliknięciu w jeden kolor pojawia się opcja wypełnienia.
Nigdy wcześniej nie korzystałem z pipety.
|
|