Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z kolejnymi stronami

mozart678 - 17 Listopad 2010, 16:35
Temat postu: problem z kolejnymi stronami
Witam,

Mam problem jak w tytule. Mam Corela X5. Gdy dodaję kolejną stronę program kopije na nią zawartość. Jednak gdy zmieniam jakikolwiek szczegół na nowej stronie, zmianie ulega również strona pierwotna. Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić.
Czy to jakiś błąd, czy coś nie tak w ustawieniach.

Z góry dzięki za sugestie i porady.

Pozdrawiam

wawel - 17 Listopad 2010, 16:56

Objaw taki jakbys uzywal - warstwy glownej.
Zobacz czy menadzerze obiektow (narzedzia -> menadzer obiektow) nie masz ustawionej warstwy glownej... jesli tak to zamien ja na zwykla warstwe, klikajac na jej nazwe prawym klawiszem myszy i odhaczajac v. Tak przynajmniej jest w starszych Corelach wiec moze i w X5 tez.
pozdr.

mozart678 - 17 Listopad 2010, 17:41

Niestety żadna z warstw nie była ustawiona na główną.
Gdy otwieram pliki wcześniej zapisane jako kilka stron jest ok, ale gdy już skopiuję do nich to co chcę edytować, znowu pojawia się na wszystkich stronach i każda zmiana dotyczy wszystkich stron.

Nawet po kliknięciu, aby warstwa była niewidoczna, ona nadal jest widoczna.

wawel - 17 Listopad 2010, 18:23

Cos nieprzewidywalnie zachowuje sie ten Twoj program, skoro nawet wylaczenie widocznosci warstwy nic nie zmienia.
Moze przywroc ustawienia fabryczne - uruchom program z wcisnietym klawiszem F5
pozdr.

dihe - 18 Listopad 2010, 10:56

To co jest Twoją przypadłością mnie się bardzo często przydaje.
W panelu warstw i obiektów-zjeżdżasz do samego dołu tam wchodzisz na warstwę pulpit i z niej kopiujesz wszystkie obiekty i wklejasz na odpowiednie warstwy. Następnie zablokuj warst pupit. Kliknij na nazwę warstwy na stronie na której chcesz pracować i od tej pory nie będzie cię przenosiło o treści wspólnej.

BTW. co to ejst warstwa główna i do czego się jej używa, jakie są profity?

wawel - 18 Listopad 2010, 14:54

dihe napisał/a:

BTW. co to ejst warstwa główna i do czego się jej używa, jakie są profity?

To taki troche odpowiednik stron wzorcowych z programow do skladu. Czyli uzywa sie jej jesli jakis element ma sie pojawic na wszystkich stronach dokumentu, lub na wybranych np. zywa pagina.
pozdr.

pierog - 18 Listopad 2010, 21:32

albo logo serwisu na wszystkich stronach :P