| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Przesuwanie obiektów i napisów.
MistrzFO - 23 Listopad 2010, 21:32 Temat postu: Przesuwanie obiektów i napisów. Witam, mam problem z przesuwaniem obiektów i napisów, raz było okej, raz inaczej, dziwne, ze tymbardziej nic w opcjach na ten temat nie zmieniałem, otóż... Przy przesunięciu gotowego obiektu bądź napisu strzałkami na klawiaturze, obiekt bądź napis jest przesuwany "Skokowo" czyli dajmy na to przesuwam sobie w prawo kółko i jest ono przesuwane co 80 pikseli, tak samo jest z napisami... jest to mało precyzyjne! Chciałbym aby przesunięcie strzałkami odbywało się co 1 piksel, kilka razy tak miałem, ale nie wiem gdzie ja to ustawiłem i czy sam to osobiście zrobiłem a nie program :)... Bardzo denerwująca sprawa.
Jeszcze mały off top czy opłacą się nabyć książke która tutaj jest promowana na forum o X4 gdy działam na X5 ?...
pierog - 23 Listopad 2010, 21:50
Narzedzia>Opcje>Linijki>Podsuwanie i zmniejsz np. do 1
Pomoglem ,kliknij pomogl :)
aksa - 25 Listopad 2010, 15:30
ewentualnie jeśli chcesz mieć przesuwanie pod przyciskami strzałek..
narzędzia -> opcje
rozwijasz Dokument
klikasz Linijki i w Podsuwaniu ustawiasz skok
Trurl - 27 Listopad 2010, 11:51
Ustaw podsuwanie na 0,1mm, a szybkie podsuwanie na 10x0,1mm = 1mm. Robie tak od lat i nie wyobrazam sobie innego skoku podczas podsuwania. W ten sposob nie trzeba mierzyc podsuwania - wystarczy znac liczbe nacisniec ktorejkolwiek ze strzalek...
I nie zapomnij zapisac ustawien jako domyslnych dla nowego dokumentu.
|
|