Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak zamienic obiekt wektorowy na mapę bitową i z powrotem?

cameron85 - 24 Listopad 2010, 15:21
Temat postu: Jak zamienic obiekt wektorowy na mapę bitową i z powrotem?
Chciałabym się dowiedziec jak można zamienic np. elipsę z wypełnniem na bitmapę i potem zrobic jej trasowanie bez utraty jakości?

I jeszcze mam pytanie jak w Corel Draw 12 można uzyskac efekt obciętej elipsy (chodzi mi o to, że jak nałoży dwie elipsy na siebie mniejszą i większą to jak uzyskac samo obramowanie?) próbowałam zrobic częśc wspólną, którą potem usuwałam i zostało mi samo to obramowanie ale jak potem chciałam je wypełnic to wypełniała się cała elipsa. Chodzi mi o coś takiego jak na tym filmiku http://www.youtube.com/wa...xAQ&feature=fvw
Jestem początkująca w tym temacie więc proszę o wyrozumiałośc ;) i będę wdzięczna za podpowiedzi.

pierog - 24 Listopad 2010, 15:27
Temat postu: Re: Jak zamienic obiekt wektorowy na mapę bitową i z powrote
cameron85 napisał/a:
Chciałabym się dowiedziec jak można zamienic np. elipsę z wypełnniem na bitmapę i potem zrobic jej trasowanie bez utraty jakości?

I jeszcze mam pytanie jak w Corel Draw 12 można uzyskac efekt obciętej elipsy (chodzi mi o to, że jak nałoży dwie elipsy na siebie mniejszą i większą to jak uzyskac samo obramowanie?) próbowałam zrobic częśc wspólną, którą potem usuwałam i zostało mi samo to obramowanie ale jak potem chciałam je wypełnic to wypełniała się cała elipsa. Chodzi mi o coś takiego jak na tym filmiku http://www.youtube.com/wa...xAQ&feature=fvw
Jestem początkująca w tym temacie więc proszę o wyrozumiałośc ;) i będę wdzięczna za podpowiedzi.

ad.1

Przekształcanie obiektów wektorowych w bitmape - zaznaczasz obiekt/y wchodzisz w Mapy Bitowe>i klikasz Przekształć w mape bitową.
Jeśli to prosty obiekt to można samemu to szybko narysować ,ale jak chcesz trasować to klikasz prawym przyciskiem myszy na obiekt/y i dajesz szybkie trasowanie(mozesz tez wybrać inny rodzaj trasowania jesli np. jest to bardziej skomplikowany obiekt i chcesz zachowac wieksza liczbe szczegolow to dobra opcja jest "obrazek wysokiej jakosci".

ad.2 Zaznaczasz 2 obiekty np. te kolka ( musza byc na sobie ) tzw.kolko w kolku ,zaznaczasz obydwa ,klikasz ppm i dajesz "polacz" i masz obramowanie.Jest tez 2 rozwiazanie mozesz przyciac obiekty jesli chcesz zachowac srodek obiektu a nie usunac(tak jak na filmiku) to robisz tak jak w ad.2 tylko zamiast polacz klikasz "przytnij".I masz obramowanie i srodek elipsy.

Pozdrawiam

restauro - 24 Listopad 2010, 18:24

Albo Ciebie nie rozumiem ,albo coś bardzo kombinujesz .Jaki sens ma robienie czegoś w krzywych zamienianie tego na bitmapę i trasowanie po to żeby wszystko znowu zamienić na krzywe?
cameron85 - 24 Listopad 2010, 19:55

Dzięki to działa ;)
A jeszcze mam pytanie jak można w szybki sposób sprawdzic jaką długośc ma odcienk, który narysowałam? np. narysowałam obiekt z krzywych Beziera i chciałabym się dowiedziec ile każda krzywa ma mm ?( nie korzystając z tego narzedzia Wymiary)

pierog - 24 Listopad 2010, 22:19

hmm klikasz na obiekt i wtedy pokaza ci sie na gorze pola z rozmiarami w wzdluz i wszerz(w mm).Mozesz tez posluzyc sie osobnym obiektem i pobawic sie prowadnicami ,przycaiganiem i przystawic jeden do drugiego,ale z tym jest troche zabawy i sprawdza sie przy bardziej skomplikowanych obiektach np. (pieciokat itd )