Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Wstawianie tekstu na ukośnych liniach

colur - 24 Listopad 2010, 19:25
Temat postu: Wstawianie tekstu na ukośnych liniach
Witam .Jestem na etapie końcowym kilku schematycznych rysunków.Została mi rzecz którą nie wiem jak ugryźć. Muszę wstawić kilkanaście opisów nad linią.Gdy linia jest pozioma to nie ma problemu ale nad linią skośną nie potrafię .Czy jest opcja która pozwoli aby pisany tekst był równoległy do dowolnej linii?Prosze o pomoc ew.może o nazwę programu którym to zrobię.
wawel - 24 Listopad 2010, 19:56

Funkcja dopasuj tekst do sciezki sie nie sprawdza?
pozdr.

colur - 24 Listopad 2010, 20:49

No dzięki wawel.Trochę wprawek i się uda . A da się zmieniać kolory tekstu?
restauro - 24 Listopad 2010, 20:55

Możesz zmieniać kolor tekstu do woli .
colur - 9 Grudzień 2010, 19:34

Mam jeszcze jeden problem z tekstem nad ukośnymi strzałkami.Jeśli strzałka jest skierowana w lewo skos tekst wstawia mi się nad nią ale gdy jest prawo skos wstawia się pod strzałką.Czy jest jakaś opcja ,która to zmieni? Wygląda na to że część rysunku będę musiał narysować odręcznie.
miszcz301 - 10 Grudzień 2010, 07:16

colur napisał/a:
Mam jeszcze jeden problem z tekstem nad ukośnymi strzałkami.Jeśli strzałka jest skierowana w lewo skos tekst wstawia mi się nad nią ale gdy jest prawo skos wstawia się pod strzałką.Czy jest jakaś opcja ,która to zmieni? Wygląda na to że część rysunku będę musiał narysować odręcznie.

musisz pobawić się opcjami narzędzia "dopasuj tekst do ścieżki"

chezare - 25 Grudzień 2010, 10:52

Cześć,
rysujesz linię, wybierasz narzędzie Tekst i jedziesz kursorem nad narysowaną linię aż kursor zmieni się tak jak na obrazku. Klikasz i piszesz. Myślę, że resztę wyjaśni obrazek. Do przesuwania napisu po linii służy czerwony prostokącik na jego początku, a ustawiania pozycji napisu względem linii narzędzia na pasku, choć w większości przypadków wystarczy manipulacja gryzoniem.