Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Kształt cienia

cyklop - 22 Grudzień 2010, 12:20
Temat postu: Kształt cienia
Gdzie szukac przyczyny zmiany kształtu cienia z okrągłego na kwadratowy?
Oryginalny obrazek ma bombkę z białym cieniem (okrągłym). Po ściągnięciu go i otwarciu/imporcie wszystko jest ok za wyjątkiem cienia, który robi sie kwadratowy...

wawel - 22 Grudzień 2010, 12:47

Co to jest za obrazek? w jakim formacie graficznym? z jakiego programu?, z ktorej wersji itp... moze zostal zrobiony w innej wersji, a w innej jest otwierany... i dlatego cien jest interpretowany blednie.
Nie majac dostepu do pliku to mozna tylko zgadywac...
pozdr.

cyklop - 22 Grudzień 2010, 13:12

cdr9 otwierany w x4, nie zawiera map bitowych
wawel - 22 Grudzień 2010, 13:20

Mysle ze mozna zrobic tak:

Otworzyc to w cdr9 i tam cien odseparowac lub zrastrowac, do wyzszej wersji Corela powinien wejsc jako mapa bitowa o identycznym ksztalcie.
Mozna jeszcze sprobowac otworzyc w jakiejs posredniej wersji np. 12 (moze ona to lepiej zinterpretuje) i z niej zapisac jako 12 i otworzyc w X4.
Mam 12 moge sprawdzic jak to sie zachowa.

Majac Corela i tak jest dobrze, bo jest jakas tam kompatybilnosc miedzy wersjami czego nie mozna powiedziec o innych programach, ktore moga zapisac tylko jedna wersje w dol.
pozdr.

cyklop - 22 Grudzień 2010, 13:29

Dzxięki; poradziłem sobie z modyfikacją, bardziej chodziło mi o przyczynę takiej zamiany. Myślisz, że powodem mogą być różne wersje Corela?
wawel - 22 Grudzień 2010, 13:34

Tak mi sie wydaje ale pewnosci nie mam, jednak wiem ze nie ma pelnej kompatybilnosci miedzy roznymi wersjami, a zwlaszcza tak odleglymi w czasie... Corel 9 to rok 1999 a X4 2008 czyli inny wiek ;-)