Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Jak to zrobic??? Ciezko...

tentateur - 3 Styczeń 2011, 00:05
Temat postu: Jak to zrobic??? Ciezko...
Hej,

Mam zdjeie postaci oraz tla...
Chcialbym zrobic cos takiego - ktos wie moze jak to zrobic? Czy to mozna w ogole w corelu zrobic?

PZdr,

pierog - 3 Styczeń 2011, 01:55

Chodzi ci o efekt na tej postaci?ja raczej zająłbym sie tym w programie rastrowym typu photoshop,paint shop pro ,a nie w corelu :) ,nie wiem jak to dokładnie zrobić ale wydaje mi się ,że tryb "nakładka" w photoshopie mogła by dać podobny efekt ,oczywiście musiałbyś mieć odpowiedni obrazek ,a postać służyła by za maskę
gleba - 3 Styczeń 2011, 08:06

Zrobiłam to w ps zdjęcie skopiowane na drugie zdjęcie w trybie nakładka z maską i czarna winietą
tentateur - 3 Styczeń 2011, 12:18

Dzieki za sugestie ;)

Oczywiscie chodzilo mi o Corel Photo-Paint.

Mhmm... fajnie wyszlo to zdjecie w PS, ale zastanawiam sie jak uzyskac taki efekt postaci, by zdjecie nie wyglada az tak rzeczywiscie, lecz przypominalo bardziej postac narysowana (tak jak w zalaczniku).

Myslicie, ze da sie taki efekt uzyskac? wlasnie sie zastanawiam, czy ta kobieta na zalaczonym obrazu przezemnie, to jest normalne zdjecie, tyle ze obroione, czy toj est postac od A do Z narysowana... i czy na zwyklym zdjeciu wycinajac postac tez mozna taki efekt uzyskac? Dokladnie chodzi mi o to, by w srodku bylo wypelnieine, a widoczne byly jedynie kontury.

Pozdrawiam,

gleba - 3 Styczeń 2011, 16:20

Jasne że można, to tylka kwestia trybów, ja osobiście nigdy nie używałam PP, ale sądzę że to się analogicznie robi jak w PS, tryb posteryzacji może dać fajne efekty
tentateur - 4 Styczeń 2011, 10:13

gleba napisał/a:
Jasne że można, to tylka kwestia trybów, ja osobiście nigdy nie używałam PP, ale sądzę że to się analogicznie robi jak w PS, tryb posteryzacji może dać fajne efekty

Dzieki za podpowiedz :) A jak dokladnie bys to zrobil w PS?

Mam tez PhotoShopa i dopiero sie go ucze - bede wdzieczny za wskazowki :)

Pzdr,

gleba - 4 Styczeń 2011, 11:14

otwierasz zdjęcie na które chcesz nałożyć inny obraz, ja akurat wybrałam zdjęcie kobiety c-b na który nałozyłam filtr suchy pędzel. Kopiujesz zdjęcie z floralami i ustawiasz odpowiedni tryb(użyłam trybu łagodne światło), potem maska i pędzlem wymazujesz zbędne elementy
Miłej zabawy