Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Problem z zapisywaniem jpg

junakrider - 8 Styczeń 2011, 11:44
Temat postu: Problem z zapisywaniem jpg
Witam.

Mam wersję 9.0 na windowsie XP. Od długiego czasu przy zapisywaniu do jpg Corel niszczy mi zdjęcia wstawiając białe kwadraty - czasem połowa obrazu to biały obszar :-? Pomaga jedynie ponowna próba zapisania (czasem kilka razy), aż do skutku. Najbardizej wku_a mnie to, że każdy obraz zapisany do jpg muszę otworzyć i spr czy zapisał się poprawnie. Jeśli się zapomnę, tracę bezpowrotnie moją pracę. Problem występuje już na etapie wyświetlania okna, w którym ustawia sie parametry zapisywanego jpg-a - w oknie "rezultat" widać te białe obszary (tyle, że okno to jest zbyt małe aby sprawdzić cały obraz bez jakiegoś zbędnego macherstwa).
Dodam jeszcze, ze wcześniej pracowałem na tym samym programie (PP 9 z tej samej płyty CD), na tym samym systemie i PRZEZ KILKA LAT NIE BYŁO ŻADNYCH PROBLEMÓW. Kłopoty zaczęły się kilka miesięcy temu i nie widzę związku z instalacją innego oprogramowania (co nei znaczy, ze ich nie ma). Ponowna instalacja corela nie pomaga.

Jak to naprawić :?: :!: