| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Paleta kolorów - jak ją przywrócić?
Trurl - 9 Styczeń 2011, 12:33 Temat postu: Paleta kolorów - jak ją przywrócić? Mam Corela12. Od pewnego czasu brak w nim palety kolorów (domyślnej, CMYK) i za każdym uruchomieniem Corela muszę ją przywracać poleceniem Przeglądarka palet kolorów/Palety użytkownika/Domyślna paleta CMYK. Czy spotkaliście się kiedyś z takim problemem? Jak go usunąć bez reinstalki Corela?
chezare - 9 Styczeń 2011, 13:02
Cześć,
Trurl, może spróbuj tegoReset ustawień Corela
Trurl - 9 Styczeń 2011, 13:09
Próbowałem już dawno. Nie działa...
chezare - 9 Styczeń 2011, 13:12
Nic nie wykombinuję, bo mam X3.
Zostaje tylko Roland.
Jeszcze się zapytam. Znika Ci całkiem pasek z kolorami, czy tylko ustawia się inna paleta?
ihuarraquax - 9 Styczeń 2011, 14:58
Powinno dać się zrobić z menu Window/Color Palettes. Pewnie masz polskie teksty w menu i wygląda to dość podobnie do tego co pisałeś, ale nie do końca, więc tak podpowiadam.
Trurl - 9 Styczeń 2011, 16:15
NIestety, nie. Owszem, paleta pojawia się, ale jak zamknę Corela, bezpowrotnie znika...
ihuarraquax - 9 Styczeń 2011, 21:53
Ponieważ u mnie to wystarczy, sprawdziłem, gdzie ta informacja się zapisuje. Dla testu pokombinowałem z paletą Web-safe Colors. Wybrałem ją przypadkowo przez menu Window/Color Palettes .
Znajdź plik CorelDRAW.ini, ewentualnie coreldrw.ini, bo nazwa jest chyba zależna od instalacji i systemu. Nie podaję też ścieżki - musisz sobie ten plik znaleźć np. narzędziem do wyszukiwania w programie Eksplorator Windows. Jak już go zlokalizujesz, to znajdź w nim (gdzieś blisko końca pliku) coś podobnego do następujacej sekwencji:
| Cytat: | [CrluiOSPC:\Program Files (x86)\Corel\Graphics10\Programs\Data\websafe.cpl]
WindowTitle=Web-safe Colors
DockOrder=-1
FloatRows=10
FloatCols=10
FloatScrollBar=1
XFloatPos=910
YFloatPos=257
ShowOnScreenPalette=0
DockPosition=5
PreviousDockPos=1
OSPCelStartIndex=-1
CellBarStyle=24
|
Tak to wyglądało, kiedy paleta Web-safe Colors była wyłączona. W bezpośrednim sąsiedztwie tego fragmentu były inne podobne dla innych palet. Kiedy po ponownym wejściu do Corela włączyłem tę paletę i zajrzałem do CorelDRAW.ini, stwierdziłem, że zmieniły się dwie linie, a mianowicie
DockOrder=1
oraz
ShowOnScreenPalette=1
Być może ręczne poprawienie tych dwóch wartości w pliku da pożądany efekt.
Trurl - 9 Styczeń 2011, 22:30
Hmm... Poprawiłem i jest, kurcze, to samo...
chezare - 9 Styczeń 2011, 22:41
Nie chciałbym być złym prorokiem, ale w robocie na jednym komputerze w PhotoPaint przestało działać klonowanie. Narzędzie jest, niby wszystko jest normalnie, tylko nie działa.
Przeinstalowałem Corela, też 12, a problem został. Może trzeba pogrzebać w rejestrze Windows? Gdzieś ta informacja przecież musi być zapisana.
ihuarraquax - 9 Styczeń 2011, 22:51
Jak to, co zaproponowałem, nie zadziałało, to jeszcze mam ostatni pomysł, ale jeśli i on nie zadziała, to więcej nie wymyślę.
Otóż napisałem, żebyś poprawił wartość DockOrder z -1 na 1. Teraz właczyłem tych palet więcej i widzę, że mają one w pliku CorelDRAW.ini wartości tego parametru 0, 1, 2 itd., a zatem -1 oznacza wyłączone, a włączone to nie zawsze 1, tylko kolejne począwszy od 0. Być może więc należało poprawić nie na DockOrder=1, tylko na DockOrder=0, bo rozumiem, że nie masz teraz żadnej palety, więc ta byłaby pierwszą, czyli o numerze 0.
Trurl - 9 Styczeń 2011, 23:08
Eeech, to chyba ne to. Wstawiałem kolejno liczby od 0 do 9 i nic. Pewnie skończy się to reinstalką...
Chesare, przed reinstalką trzeba dokładnie zdeinstalować poprzednią wersję. Dokładnie, tzn. nie tylko Control panel/Programy i funkcje/Corel/Uninstal, ale potem trzeba znaleźć wszystkie pliki i foldery Corela w Win XP w Documents and Settings/Twoja tożsamość, albo w Win7 - Users/Twoja tożsamość. W Viście - analogicznie. A jeśli to komputer w robocie, to może pracują na nim także inne osoby i mają własne tożsamości. Jeśli tak, to wytnij Corela wszędzie i dopiero potem zreinstaluj...
wawel - 10 Styczeń 2011, 09:30
a to masz zaznaczone - na zal. obrazku.
Trurl - 10 Styczeń 2011, 09:36
Tak, Wawel, to mam zaznaczone, a mimo to paleta znika za każdym razem.
wawel - 10 Styczeń 2011, 21:09
A znika tylko ta jedna czy inne tez, np rgb lub inna?
Trurl - 10 Styczeń 2011, 22:32
Inne też...
Cysorz - 10 Styczeń 2011, 23:34
Spróbuj wyciągnąć drugą (inną) paletę i ułożyć ją np. na prawej krawędzi ekranu (jeżeli domyślnie masz pod spodem). Po zamknięciu być może jedna z nich zostanie i wtedy tylko podmiana...
urs2ula - 1 Marzec 2011, 23:46
Mam dokładnie to samo :( Głupia paleta za nic w świecie nie chce być stale widoczna po zamknięciu i uruchomieniu Corela na nowo :(
Windows XP, Corel 11, ale pod Windows 7 tak samo się zachowuje.
:(
ula
Trurl - 2 Marzec 2011, 01:23
Hmm... W "jedenastce" nigdy mi się to nie zdarzyło. Chyba konieczna reinstalka. U mnie właśnie tym się skończyło...
chezare - 2 Marzec 2011, 06:37
Wciśnij F8 przy uruchamianiu Corela, może wyzdrowieje?
Trurl - 2 Marzec 2011, 07:54
Eee... U mnie nie wyzdrowiał. Próbowałem kilka razy... Ale pomysł jest dobry: łatwiej zresetować Corela niż instalować ponownie.
chezare - 2 Marzec 2011, 08:03
Widocznie za słabe lekarstwo. Napisałem, bo jak kumpel "zniknął" paletę w 12, to podziałało. W ten sam sposób odzyskałem możliwość klonowania w PHoto-Paint.
urs2ula - 2 Marzec 2011, 19:46
u mnie F8 nic nie zmieniło :(
dodam, że w zamierzchłych czasach pamiętał palety, tylko pewnego razu postanowił że ma tego dość ;)
Corel 11 pod win 7 też nie pamięta palet, a dość często go reinstaluję razem z całym systemem.
kula69 - 2 Marzec 2011, 21:53
a może ma zadeklarowany przez przypadek "ustaw jako domyślny" bez palety, bo jeśli daje się uruchomić po otworzeniu to może być to. W zakładce narzędzia jest przycisk ustaw dokument jako domyślny spróbuj z otwartą paletą zapisać w ten sposób i może się uda.
urs2ula - 4 Marzec 2011, 20:24
reinstalka całego systemu Win 7 pomogła:)
maroQ - 6 Marzec 2011, 23:40
| urs2ula napisał/a: | | reinstalka całego systemu Win 7 pomogła | LOL! Wylewanie dziecka z kąpielą... No chyba że były inne problemy z systemem.
Już prędzej usunięcie:
| Kod: | | c:\Documents and Settings\nazwa_usera_systemu_windows\Dane aplikacji\Corel\Graphics11\ |
UPS!
To było dla windows XP
dla windows 7:
| Kod: | | c:\Users\nazwa_usera_systemu_windows\AppData\Roaming\Corel\Graphics11 |
Chociaż to też jest ekstremalne rozwiązanie.
Corel proponuje coś takiego:
Co proponuje Corel?
Tyle że nie wiem czy to akurat rozwiązuje ten konkretny problem ponieważ google podpowiada jeszcze kilka rozwiązań.
urs2ula - 24 Grudzień 2011, 21:48
Corel znowu się zbuntował. Tym razem przytrzymanie F8 podziałało :). Potem otworzyłam sobie jeszcze jakieś palety i też je zapamiętał. Pozdrawiam, Urszula
tnap - 24 Marzec 2012, 17:49
Już prędzej usunięcie:
| Kod: | | c:\Documents and Settings\nazwa_usera_systemu_windows\Dane aplikacji\Corel\Graphics11\ |
UPS!
To było dla windows XP
dla windows 7:
| Kod: | | c:\Users\nazwa_usera_systemu_windows\AppData\Roaming\Corel\Graphics11 |
Również długo walczyłem ze znikającymi paletami, a także ze sporadycznymi "zacinaniami się" części programów pakietu (Draw, Trace...). Podana wyżej metoda usunięcia katalogu konfiguracyjnego pomogła - mam nadzieję, że na stałe.
Po zastosowaniu tej metody należy ponownie skonfigurować część ustawień programów (np. położenie paska stanu, dodatkowych menu itp.), co jest jednak dużo mniej kłopotliwe niż ciągłe znikanie palet.
|
|