| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - corel 9 projekt
Marrrrra - 13 Styczeń 2011, 11:51 Temat postu: corel 9 projekt Potrzebuję pomocy przy projekcie na studia , trochę umię ale jeszcze się uczę.
Wysiełam kowałek z mapy potrzebuję go teraz rozmydlić na końcach, jest nieregularny.
Marrrrra - 13 Styczeń 2011, 11:59
Jeszcze nie wiem jak zmienić kolor na szarości
Trurl - 13 Styczeń 2011, 12:21
Nie rozumiem. Napisz, proszę, w prostych słowach (może być np. w punktach), co zrobiłaś i co chcesz zrobić. Tzn, napisz:
"Zrobiłam
1.
2.
3.
.
.
.
Chcę zrobić:
1.
2.
3.
.
.
.".
Bo nie wiadomo, co rozumiesz, mówiąc "Wycięłam kawałek mapy". Jakiej mapy i skąd wycięłaś? Może załącz plik...
Marrrrra - 13 Styczeń 2011, 12:35
Ze skanu jpg wyciełam kawałek mapy, tyle ile mi potrzeba, teraz zmieniłam go na szary, teraz prubuję znaleść kraWędzie,
nie wiem jak rozjaśnić brzegi
s-p-i-n - 13 Styczeń 2011, 12:45
otworz skan w corel photo-paint i pobaw sie efektami
Trurl - 13 Styczeń 2011, 12:58
Rozjaśnij brzegi w programie do grafiki rastrowej (PhotoPaint, albo PhotoShop). Jak chcesz, to Ci powiem, jak to zrobić w PhotoShopie (najlepszym, moim zdaniem, programie do grafiki rastrowej).
Aha: Nie używaj jotpegów, bo jotpegi są plikami samopakującymi i wskutek tego mają często poniszczone piksele. Zapisuj skan nie jako jpg, a jako tif.
I jeszcze jedno: Corel pięknie importuje photoshopowe pliki psd, razem z przezroczystościami, warstwami itp. W dodatku warstwy dają się w Corelu rozgrupować.
Marrrrra - 13 Styczeń 2011, 13:20
nie mam PhotoShop. troche znam Corela i ucze sie, jakoś dam radę
gleba - 13 Styczeń 2011, 19:28
jak chcesz to wyślij zrobie to w PS i powiem jak zrobiłam
chezare - 13 Styczeń 2011, 20:38
A może tak?
Mam nadzieję, że autor tej mapy, której maluteńki kawałeczek wykorzystałem do zbożnych celów nie urwie mi....
|
|