| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Druk wielkoformatowy - układanie elementów na użytku
DTPgang - 20 Styczeń 2011, 00:45 Temat postu: Druk wielkoformatowy - układanie elementów na użytku Drukuję na drukarce wielkoformatowej dziesiątki wzorów geometrycznych o bardzo zróżnicowanym kształcie i wielkości.
Czy istnieje makro lub innego rodzaju program który rozłoży elementy na użytku tak, aby było jak najmniej odpadu ?
Każdy cm kosztuje, a drukuję metry dziennie... Już mnie te puzzle trochę nużą :)
chezare - 20 Styczeń 2011, 19:10
Pewnie istnieją takie makra i takie programy, które to potrafią robić, skoro człowiek potrafi? Bez wątpienia, tak na logikę biorąc, jest to dosyć skomplikowane zadanie. Wiem, że nie pomagam, ale zastanowiło mnie to co napisałeś. W drukarni z którą współpracuję potrafią wydrukować znaczek pocztowy i oddać mi z metrem niezadrukowanej folii, a drukują na porządnych maszynach i materiałach i nie metry, a setki metrów dziennie. Albo drukujesz na złotej folii, albo to nie jest aż taki problem czy się zmarnuje 10 cm folii :)
Pozdrawiam.
DTPgang - 20 Styczeń 2011, 20:00
Sprawa dotyczy kwoty ok. 50 zł dziennie więc jest o co walczyć a na pewno o premię :).
W mojej firmie wielkoformatowo drukujemy masowo, na pewno przebijamy większość drukarni, a żeby było ciekawiej to jesteśmy... zakładem krawieckim.
Wot, postęp :)
chezare - 20 Styczeń 2011, 20:11
Jeśli dobrze widzę, to napisałeś metry, a nie kilometry, a z Twojego postu wynika, że macie 1 drukarkę :) Jeśli to folia do wgrzewania, to rzeczywiście trochę droższa od zwykłej. Jeśli drukujesz na materiale, to wątpię żeby był taki drogi, chyba że to jedwab?
Jak nabierzesz wprawy, to będziesz układał te kawałki w mgnieniu oka, tylko wątpię żeby to ktoś docenił.
Do krawców nic nie mam, krawiec też człowiek :)
Pozdrawiam
DTPgang - 20 Styczeń 2011, 20:29
Bombiemy na czterech drukarkach, ale rzeczywiście na razie są to metry, jeszcze nie kilometry :)
Nie drukujemy jak to zazwyczaj bywa logo na piersi i coś tam gdzieś tam dodatkowo.
U nas drukuje się całe kurtki (cała powierzchnia ciucha jest drukiem), koszule, bluzy, spodnie są to wielkie elementy więc zostają też wielkie niezadrukowane połacie papieru transferowego.
chezare - 2 Luty 2011, 16:22
może to Ci się przyda?
|
|