Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Przerywanie krzywej i wstawianie liczby

Helios - 21 Styczeń 2011, 12:17
Temat postu: Przerywanie krzywej i wstawianie liczby
Mam krzywą (przykład w załączniku) i chcę ją przerwać, by wpisać liczbę. Najlepiej jakby ta liczba obracała się razem z krzywizną linii tak, jak to narysowałem na poglądowym rysunku. Mile widziane możliwie łatwe i szybkie do wykonania pomysły, gdyż mam dość sporo tych liczb do wpisania. ;)
chezare - 21 Styczeń 2011, 12:28

Najprościej chyba będziesz jak tekst z liczbą obrysujesz (Efekty-Kontur). Obrys musisz zrobić na zewnątrz i ustaw żeby był w kolorze tła (w okienku tego efektu jest kilka zakładek). Później będziesz sobie kopiował liczbę i zmieniał jej wartość. Aha, po wykonaniu obrysu nie rozdzielaj go z napisem.
Jeszcze dodam, bo zapomniałem o kierunku. W Corelu można pisać bezpośrednio na krzywych (kliknij narzędzie do pisania i przesuń nad krzywą, później kliknij i pisz, napis możesz ciągać po krzywej za uchwyt na jego początku), tylko wtedy musiałbyś za każdym razem robić ten obrys, ale to chyba nie kłopot, bo wartości, które tam się ustawia nie resetują się.