Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Makra w corelu

pepe - 24 Styczeń 2011, 12:46
Temat postu: Makra w corelu
Witam,
szukam kogoś kto mi pomoże przy utworzeniu makra w corelu, o ile jest taka możliwość.
do rzeczy

używam 12, mam utworzony dokument kilka stron, jest to cennik.
Pytanie czy da się utworzyć makro które potrafiło by przeliczyć mi ceny wg. kursu?

chodzi o to by w wybranych polach tekstowych odczytać tekst, przekształcić na liczbę, przemnożyć przez kurs i wpisać albo w to samo miejsce, albo wpisać pod spodem, obok, gdziekolwiek.
tak się zastanawiam czy się w ogóle coś takiego da wykonać.

oczekując w nadziei
Piotr

chezare - 24 Styczeń 2011, 21:24

To się na pewno da zrobić, bo każdy obiekt w dokumencie ma swój unikalny identyfikator. Wpisanie wyniku działania w miejsce jednego z elementów użytych w obliczeniu nie ma sensu, bo to byłaby robota na raz. Jak masz cenę, kurs i wartość=cena*kurs, to nie można wyniku działania wstawić w cenę. Zastanawiam się dlaczego chcesz do tego celu używać Corela, skoro jest wiele programów specjalnie do takich celów przeznaczonych? A co będzie jak dopiszesz jakąś nową pozycję, albo jakąś skasujesz? Oczywiście można bez problemu znaleźć wszystkie napisy i sprawdzić czy to nie liczba, ale trzeba by im nadać jakiś atrybut, który wyróżniałby ich spośród innych. Font, kolor? Szczerze mówiąc, nie widzę sensu w zaprzęganiu do tego celu Corela, choć oczywiście da się to zrobić. To jest trochę tak jak rozpalać ognisko przy użyciu dwóch patyków. Da się rozpalić, ale po co jak można zapalniczką?
miszcz301 - 25 Styczeń 2011, 07:11

chezare napisał/a:
Zastanawiam się dlaczego chcesz do tego celu używać Corela, skoro jest wiele programów specjalnie do takich celów przeznaczonych?

dokładnie.

może Excel ?

pepe - 25 Styczeń 2011, 15:42

bo przejąłem robotę po kimś....
i teraz tak mam że ładny z grafikami w corelu jest,
a wersja angielska - prosta w excelu, no i w sumie to muszę robić dwa razy to samo.

chezare - 25 Styczeń 2011, 17:25

Nic nie rozumiem. Najpierw piszesz, że wszystko jedno gdzie te obliczenia zostaną wstawione, a teraz piszesz, że masz ładny, gotowy cennik w Corelu. W Excelu czy innym arkuszu kalkulacyjnym też można zrobić ładny cennik, który sam sobie wszystko przeliczy bez jednego makra. Ewentualnie jak masz zainstalowany Office, to można wstawić arkusz z Excela do Corela. Najlepiej jak byś podesłał z jedną kartkę z tego Twojego cennika żeby można było okiem rzucić i ocenić czy to ma sens.