Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zmiana operacji (skrótu) klawiaturowego

mw71 - 29 Styczeń 2011, 12:58
Temat postu: Zmiana operacji (skrótu) klawiaturowego
Powiedzcie czy da się zmienić (wprowadzić) w Corelu zmianę abym za pomocą backspacu mógł przełączać między przesuwaniem obrazu, a używanym narzędziem tak jak ma to miejsce w Photoshopie? Wkurza mnie przesuwanie obrazu za pomocą suwaku w Corelu, tym bardziej, że pracując często w Photoshopie i jakby z nawyku używam do tego celu backspaca!
Cysorz - 29 Styczeń 2011, 13:20

Możesz używać domyślnego "alt + strzałki".
mw71 - 29 Styczeń 2011, 13:51

No tak ale to nie to samo wolałbym szybciej i przy pomocy myszki
chezare - 29 Styczeń 2011, 14:13

Nie wydaje mi się żeby cokolwiek trzeba było zmieniać. Wszystko zależy od możliwości myszki. W mojej, za parę groszy, wciskam rolkę i przeciągając wskaźnik po ekranie przesuwam obraz z grafiką.
Martin Nez - 29 Styczeń 2011, 14:20

Próbowałeś używać "Rączki"? Skrót to [H]...
mw71 - 29 Styczeń 2011, 15:39

No tak, wiem "H" i działa ale mnie chodzi żebym mógł trak jak w Photoshopie... naciskam backspace i przeciągam obraz puszczam i ma dalej narzędzie, bo w Corelu jak wcisnę H to owszem przeciągam ale żeby powrócić do trybu edycji to już muszę kliknąć wskaźnik strzałki. Fajnie by było jakby "H" (albo lepiej spacja) włączało i wyłączało jednocześnie rączkę
Martin Nez - 29 Styczeń 2011, 16:36

Hmm... W zasadzie to większość narzędzi ma swoje skróty klawiszowe. [H] to rączka, a [spacja] to "strzałka"... Więc generalnie możesz tego dość szybko używać. :)

Pozdr,
MN