Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z polskimi znakami

the_geralt - 29 Styczeń 2011, 14:34
Temat postu: problem z polskimi znakami
Witam serdecznie
Mam plik, zawierający kilkadziesiąt stron tekstu. Problem polega na tym, że zamiast polskich znaków, są krzaki. Zaznaczając fragment tekstu, w opcjach kodowania widzę, że jest ustawione na 1252, a po zmianie na 1250 jest już w porządku i krzaki zamieniają się na polskie litery. Czy da radę ustawić kodowanie 1250 dla całego dokumentu? (ewentualnie zamienić krzaki na PL znaki innym sposobem?). Ramek z tekstem jest mnóstwo i ręczne klikanie na każdej z nich, by zmienić w opcjach tekstu -> kodowanie -> 1250 zajęłoby kilka godzin. Proszę więc o jakąkolwiek pomoc.

chezare - 31 Styczeń 2011, 07:19

Jak jest 1252 (Latin 1), to nic dziwnego że są "krzaki". Twój problem rozwiąże jakiś malutki skrypt, który wyszuka wszystkie teksty i zmieni sposób kodowania znaków.
the_geralt - 1 Luty 2011, 14:31

dzięki, a czy długo pisze się taki skrypt? kwestia minuty, czy dłużej? Jeśli krótko, to czy byłbyś w stanie poświęcić chwilkę i napisać gotowca? Byłbym wdzięczny.
Martin Nez - 1 Luty 2011, 15:43

Na razie zeszły mi z 1-2h i nic nie wymyśliłem. :) Wiem, że trzeba zmienić CharSet i LanguageID. Właściwości tekstu się zmieniają, ale znaki w tekście nie... Może jak znajdę chwilę to się tym zajmę, póki co mam coś innego do napisania. :)
Pozdr,
MN