| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problemy X5
lend - 9 Luty 2011, 12:57 Temat postu: Problemy X5 Witam.
Szanowni koledzy koleżanki w związku z wymaganiami klientów musiałem zainwestować w naszej firmie w nowe oprogramowanie. Zakupiony został pakiet Adobe cs5 no i właśnie nieszczęsny corel x5.
Dlaczego nieszczęsny ? ano właśnie owy/a x5 potrafi wyłączyć się zawsze kiedy mu się zachce a nie człowiekowi , który na nim pracuje , ma problemy z wypuszczeniem zwykłego pdf'a, problemy są z zapisywaniem do jakichkolwiek formatów jak i z zapisywaniem prac - albo zapisze albo nie :(
Przeinstalowałem go już i wgrałem 2 nowe aktualizacje dostępne na stronach corela.
Czy miał ktoś podobne problemy ?? Może jakieś sugestie ??
Dziękuję i pozdrawiam.
wawel - 9 Luty 2011, 13:37
Oj sporo juz tu i na oficjalnym forum bylo narzekan na te wersje.
To wszystko mnie zniechecilo do upgradu. Wolalem zainwestowac w cos innego. Jesli firma bedzie tak prowadzila polityke to mimo tego ze programy konkurencji sa drozsze to uzytkownicy beda uciekac.
Pomysl na stworzenie wielozadaniowego, uniwersalnego programu za przystepna cene jest ok, ale funkcjonalnosc i bezawaryjnosc jest tu istotna.
Nie wiem co Ci doradzic, moze downgrade, do X4, moze jest to mozliwe? Na te wersje nie ma narzekan.
Ja sam sie zastanawiam co zrobie gdy w koncu starsza wersja 12, nie bedzie mi wystarczac... a nowa bedzie podobna do tej X5. Designer Pro 6 to nisza, a AI jest troche ubogi jednak i sporo kosztuje.
Mozesz odwiedzic tez to forum: www.coreldraw.com/forums i przegladnac watki o X5, moze znajdziesz odpowiedzi na swoje problemy z programem.
pozdr.
lend - 9 Luty 2011, 13:47
No ale czy ta x5 jest tak feralna? Bogatsze firmy i klienci wymuszają na mnie/nas kupno lepszych programów jeśli chcemy dla nich być partnerami. Zainwestowałem w x5 a tu jedna wielka kupa 3 próby zapisania pliku,8 prób wypuszczenia pdf i albo się uda albo nie a jeszcze niech ci się wyłączy nagle szok normalnie.
Przesiadłem się z 12 - tam wszystko grało.
Poza tym wparcie z działem technicznym - odpłatnie :(
Może ktoś coś jeszcze by doradził ?
Pozdrawiam
wawel - 9 Luty 2011, 20:07
Na razie nik nic nie pisze, to dopisze to co mozna...
| lend napisał/a: | | No ale czy ta x5 jest tak feralna? |
Tylu krytycznych opinii nie wiedzialem jeszcze o zadnym programie, po tym wszystkim to obawialbym sie uzytkowac program. Nawet gdybym dostal go w prezencie.
| lend napisał/a: |
Bogatsze firmy i klienci wymuszają na mnie/nas kupno lepszych programów jeśli chcemy dla nich być partnerami. |
Jesli jestescie studiem dtp przy jakiejs drukarni i pracujecie na plikach otwartych z zew., to nie dziwie sie, ale tez widze tendencje do wymiany plikow w postaci uniwersalnych zamknietych plikow - pdf, eps, ps etc. Widze tez ze drukarnie, naswietlanie, gazety itp. tez pisza w wymaganiach o tych formatach. Ja tez bym wolal dostac pdf-a niz jakiegos wyzszego cdr-a ktorego i tak bym nie otworzyl. Sa rozne programy graficzne i w roznych wersjach i bodaj wszystkie maja mozliwosc generowania plikow w tych w/w rozszerzeniach.
Przesiadłem się z 12 - tam wszystko grało. |
Tez mam takie wrazenie ze ta wersja jest ok.
Poza tym wparcie z działem technicznym - odpłatnie :( |
Na tym forum do ktorego wrzucilem linka, sa pracownicy firmy Corel ktorzy nieodplatnie pomagaja, wiec mozna tam wlasnie zapytac.
pozdr.
Cysorz - 9 Luty 2011, 22:05
Ja używam X3 i X5 zamiennie że tak powiem - jakoś bardziej wygodnie mi się pracuje pod X3, natomiast jeżeli chodzi o stabilność to naprawdę złego słowa na X5 nie powiem...
Struna - 9 Luty 2011, 22:58
Na początku po instalacji zdarzyło mi się z 2 razy, że program zamknął się bez zapisu pliku, ani nawet bez żadnego błędu, komunikatu itp. Potem już nigdy się to nie przydarzyło, jednak czasem przy większych operacjach potrafi się przywiesić i zawsze jest strach, że utraci się niezapisane efekty pracy. Przeważnie jednak gdy robi się coś od początku w X5 (bez żadnych importów, zwłaszcza z innych formatów), to raczej działa płynnie i nie robi problemów ;)
Jak kiedyś miałem X3, to czytałem na jakimś forum, że się tak złożyło, że nieparzyste wersje Corela są stabilniejsze, a tu jednak widać że niekoniecznie ;)
lend - 15 Luty 2011, 19:14
Na razie po kontakcie z pomocą firmy corel dostałem instrukcje jak dokładnie odinstalowac i zainstalować od nowa x5 i tyle.Może jutro będzie troszke czasu na reinstal.Rozumie sytuacje gdzie ktoś przesyła pliki , które są w cały świat posypane itp. ale x5 potrafi mi się wywalić na niczym.
No cóż zobaczymy.
Teraz mam jeszcze 2 pytania:
1- czy wam też przy instalacji x5 proces inst. jakby się zatrzymał tzn jest info - w czasie inst. obejrzyj jakies tam prace i instalacja ciągnie się ze 30 minut??
2 - podczas przetwarzania jakiegoś pliku w ver 12 w prawym dolnym rogu był taki pasek postępu jakiegoś procesu i mnie to pasowało bo było widać że program jeszcze cos przetwarza w x5 chyba tego nie ma czy mozna to właczyc i gdzie??
|
|