Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z otwarciem epsa w corelu

krzyzyk - 12 Luty 2011, 12:24
Temat postu: problem z otwarciem epsa w corelu
zakupiłem na pewnym portalu grafiki w formacie eps. jednak podczas otwierania tego pliku corel caly czas sie wiesza i nie moze tego przetrawic.Może mi ktoś pomóc może jest na to jakiś sposób?
chezare - 12 Luty 2011, 12:34

Corel marnie obsługuje obce formaty. Nie napisałeś ani jaki corel, nie zamieściłeś żadnego materiału do przeprowadzenia eksperymentu, marna sprawa.
Ja czasami używam pdfcreatora. Robię z epsa pdfa i często to pomaga.

krzyzyk - 12 Luty 2011, 12:45

corelto x3 może znasz jakieś rozwiązanie bo ja juz nie mam pomysłów a pliku nie przepuszcza
krzyzyk - 12 Luty 2011, 12:46

może teraz
Cysorz - 12 Luty 2011, 13:55

Proszę bardzo...
::Corel 9::

chezare - 12 Luty 2011, 14:21

Malutki, widzę, że sobie radzisz z eps, to pewnie i z ai dasz sobie radę :)
Ściągnąłem najnowszego Ilustratora i oglądać te epsy i ai mogę ale jak to zapisać żeby otwierało się w Corelu nie mam pojęcia. Jak byś był łaskaw wytłumaczyć jak to zrobić, to będę wdzięczny.
Mam dla Ciebie pewnie proste zadanie zapisz mi to co niżej w jakimś formacie, które otworzy X3
beauty

krzyzyk - 12 Luty 2011, 14:59

Dzięki Malutki a możesz zdradzić sekret jak to zrobiłeś co nie będę na przyszłość zawracał głowy
Cysorz - 12 Luty 2011, 15:11

Hej. Niestety - kiszka jeżeli chodzi o włosy. Reszta jest OK. Jak sobie otworzysz pod Corelem to zobacz ile jest punktów na wypełnieniach siatkowych :shock:
Aż tak to Corel zaawansowany nie jest niestety...

Cysorz - 12 Luty 2011, 15:13

krzyzyk napisał/a:
Dzięki Malutki a możesz zdradzić sekret jak to zrobiłeś co nie będę na przyszłość zawracał głowy

Corel (nawet X5) nie chciał tego otworzyć – musiałem otworzyć w Illustratorze i zapisać jako *.ai. Dopiero później eksport do Corela.
A zawracać głowę to możesz - w końcu od tego też jest forum...

chezare - 12 Luty 2011, 15:32

Malutki, ja robiłem tak samo tyle tylko, że tam jest od cholery opcji, które nie wiem jak poustawiać. Ta grafika, a obejrzałem ją sobie dokładnie, nie jest aż tak bardzo skomplikowana, do pdfa np. daje się zapisać bez żadnego uszczerbku na zdrowiu, ale taki pdf dalej się nie otwiera w Corelu. Dla porównania zamieszczam grafikę, która jeśli mnie pamięć nie myli była wykorzystana na okładce Corela w wersji 8, stworzona w Corelu i bardziej skomplikowana od tej, którą zamieściłem wcześniej, choć zrobiona innymi metodami niż ta z Ilustratora.
pani z Corela :)

Cysorz - 12 Luty 2011, 16:44

No tak, ale ta "pani z Corela :)" to czysty wektor,a na tamtym przykładzie w wektorze to były oczy jak dobrze pamiętam a cała reszta to siatka. Na pewno w Corelu też się coś takiego da radę zrobić, ale tamta siatka jest prawie idealnie dopasowana (powiedziałbym "z automatu") a Corel takiej funkcji nie ma...