Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - COREL - brak edycji

anian - 17 Luty 2011, 09:37
Temat postu: COREL - brak edycji
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Dostałam pliki w cdr, które muszę edytować (zdjęcie + tekst).
Pliki się otwierą, ale nie mogę z nimi nic zrobić wyglada jakby zawartość była zablokowana, zabezpieczona. Są też pliki, w których mogę edytować tylko tekst, a zdjecia nie.
Nie wiem.
Obrazek z treścią, który tam jest nie zaznacza się, nie pozawala się skopiować, jakby go nie było, a jest.

Anian

chezare - 17 Luty 2011, 09:45

Sprawdź w menadżerze obiektów (menu Tools) czy nie ma warstw lub obiektów zablokowanych do edycji?
wawel - 17 Luty 2011, 09:47
Temat postu: Re: COREL - brak edycji
anian napisał/a:

jakby go nie było, a jest.
Anian

To fatamorgana ;-)
Sprawdz czy obiekty badz warstwy nie sa zablokowane, wylaczone z edycji.

anian - 17 Luty 2011, 09:56

Nigdy nie pracowała w corelu na warstwach.
Nie zauważyłam, aby było coś zablokowane. Jak się odblokowywuje.
Natomiast zauważyłam, że cokolwiek napiszę w tym pliku, automatycznie nadaje mi kontur w kolorze fioletu bez wypełnienia.

s-p-i-n - 17 Luty 2011, 10:01

dołącz plik i się sprawa wyjaśni
wawel - 17 Luty 2011, 10:02

To o czym piszesz przypomina zachowanie pliku gdy masz aktywna warstwe z prowadnicami i na niej tworzysz nowe obiekty. Edycje wlancza sie ikona olowka w menadzerze obiektow.
Ale nie majac pliku czy screenu menadzera obiektow to ciezko na 100 procent powiedziec czy to jest powodem.

anian - 17 Luty 2011, 10:06

Czy to coś wyjaśni?
wawel - 17 Luty 2011, 10:08

tak wlacz sobie te olowki przy layer 1 i 2 - klikajac na nie
anian - 17 Luty 2011, 10:11

Dzięki!!

Jesteś Wielki

chezare - 17 Luty 2011, 10:35

Od razu mówiłem, że są zablokowane do edycji :), a fioletowy kontur bierze się ze styli osadzonych w dokumencie. Wawel objaśni Ci jak to naprawić :)
Pozdrawiam Wszystkich.