Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - obramowanie przy eksporcie do jpga

krzyzyk - 19 Luty 2011, 14:14
Temat postu: obramowanie przy eksporcie do jpga
podczas eksportu jakiegoś pliku do jpega wychodzi mi po dwóch bokach obramowanie czy kto zna sposób aby tego nie było?
chezare - 19 Luty 2011, 14:31

Jak byś przysłał jakiś przykład, to można by coś pomyśleć. Każdy kto takie operacje robił, się z tym nie raz spotkał. Tutaj nie da się raczej wymyślić prochu, zostaje otwarcie jpg w Photo-Paint i wycięcie obrazka bez tych niepożądanych pasków na bokach. Myślę, że to może być coś takiego jak z formatami filmowymi, np. nie mogą mieć nieparzystej liczby pikseli. Strzeliłem teraz tak, ale to może być podobna przyczyna. Problem może też leżeć w konwersji jednostek, w końcu to amerykański program :)
Zakładam, że te paski złożone są z pojedynczego piksela?

Rybka - 19 Luty 2011, 14:31

Obiekt, który eksportujesz do .jpg można otoczyć kształtem np. ramką strony nie nadając koloru konturu tej ramce. Potem zaznaczasz wszystko i eksportujesz do .jpg.
Powinno pomóc, choć pewnie są na to lepsze sposoby ale chwilowo nic innego nie przychodzi mi do głowy.

krzyzyk - 19 Luty 2011, 14:38

ale mam tak i wychodzi z dwoch boków obramowanie
changela - 19 Luty 2011, 14:42

wykadruj
Rybka - 19 Luty 2011, 14:44

Przed chwilą sprawdziłam z dodaniem ramki strony, u mnie podziałało...
krzyzyk - 19 Luty 2011, 14:53

ale paincie wykadrować czy jak bo jako tlo jest czerwony prostokąt i jak dodam do niego obramowanie to tez nic nie daje
chezare - 19 Luty 2011, 15:54

Rybka, to oczywiste, że podziałało, bo dodało te paski do obszaru strony, a nie wizytówki :)
Wyłącz przy eksporcie do jpg wygładzanie i paski znikną.

krzyzyk - 19 Luty 2011, 17:29

Wielkie dzięki Chezare działa tak jak napisałeś.
Rybka - 19 Luty 2011, 17:39

Tak czułam, że jest na to jakiś mądrzejszy od mojego sposób ;-)