Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - SPRZĘT DO RYSOWANIA W CORELU

monika23662603 - 20 Luty 2011, 10:00
Temat postu: SPRZĘT DO RYSOWANIA W CORELU
Witam! Mam prośbę, czy możecie mi Państwo powiedzieć czym (chodzi o sprzęt) można rysować w corelu, czego można używać prócz myszki? tablet, pisaki, długopisy....i jeśli byłaby taka możliwość- proszę o linki do stron gdzie mogłabym taki sprzęt kupić? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
s-p-i-n - 20 Luty 2011, 16:47

W każdym programie graficznym typu Corel, Photoshop oprócz myszki możesz używać tablet, a kupić możesz chociażby na Allegro, Media Markt itp.
Struna - 20 Luty 2011, 22:55

Teraz w sklepie internetowym "Morele" są jakieś promocje na Wacomy, aż sam się zastanawiam, czy się nie skusić ;) (To nie jest reklama, nie mam z tym sklepem nic wspólnego)
changela - 21 Luty 2011, 10:12

http://www.morele.net/kom...ne-i-akcesoria/
DzumA - 78 - 21 Luty 2011, 10:44

jeżeli tablet to tylko firmy WACOM
jeżeli możesz dołożyć kasę to format min A5
jeżeli masz dużo diengów - to są super tablety powyżej 2000 zł

ja używam BAMBOO FUN A5 - bardzo przyjemny - ale zbieram na coś zdecydowanie lepszego

w Corel Draw bardzo mało używam BAMBOO - ale w COREL PAINT już jest zabawnie.

Pozdrawiam

bbrtk - 24 Luty 2011, 13:36

Ja używam taniego (do 157zł z transportem z allegro) waltop / medion tablet slim 29,5 x 22 cm
ale w CorelDraw GS 12 pl nie udało mi się znaleźć tak zaawansowanej obsługi dynamiki/funkcji pórka tabletu jak w opensorsowym programie Inkscape, którego obsługi uczyłem się równolegle z Corelem. Mam na myśl drżenie prórka, ciężar piórka ... i tkie tam

ps.Tyle że CMYK to tylko w Corel