| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Dowolny kształt po ścieżce
makkk - 21 Luty 2011, 16:25 Temat postu: Dowolny kształt po ścieżce Witam. Tak jak w temacie. Mam narysowane koło. Chciałbym po nim (obwód/ścieżka) poprowadzić jakiś obiekt.
Przykład [te zolte koleczka]
Pozdrawiam!
Trurl - 21 Luty 2011, 17:09
Krótko:
1. Rysujesz okrąg.
2. W jego środku dajesz prowadnicę pionową i poziomą.
3. Rysujesz obiekt, który ma być umieszczony wokół okręgu i ustawiasz go względem okręgu.
4. Klikasz w obiekt drugi raz, tak, żeby pojawiły się znaczniki obrotu (strzałki). Masz wtedy zaznaczony środek obrotu obiektu.
5. Przesuwasz środek obrotu obiektu do środka okręgu (w miejsce skzyżowanych prowadnic).
6. Wyciągasz paletę Transformacja (Rozmieszczenie/Transformacja).
7. W opcji Obrót ustawiasz kąt obrotu obiektu.
8. Klikasz Zastosuj do duplikatu tyle razy, żeby uzyskać odpowiednią liczbę obiektów rozmieszczonych na okręgu.
I już...
makkk - 21 Luty 2011, 17:49
Krótko i treściwie. Dzięki -> klikam tam gdzie trzeba. Jeśli będę miał jeszcze jakieś obrotowe pytania to będę tu pisał.
maroQ - 23 Luty 2011, 21:55
Najlepiej zrobić tak jak pisze chezare tj. używając metamorfozy. Tyle że w ten sposób można uzyskać tylko równomierne rozmieszczenie. Jeśli będziesz potrzebował rozmieszczać dowony kształt lub zestaw kształtów o kąt to napisz. Własnie pracuję nad takim makrem.
Obecnie mam już międzyinnymi rozmieszczanie w formie macierzy (tak jak w CADzie czyli kształty obok siebie w kulumnach i wierszami w dół):
| Kod: | X X X X X
X X X X X
X X X X X |
oraz rozmieszczanie po lini co zadaną odległość np. co 10cm. Chcę jeszcze dopisać rozmieszczanie zmienne (1 po 4cm, 2 po 6cm, 3 po 2cm itp.) po linii lub po łuku ale to przyszłościowo. Mam na to jak narazie jednego klienta, tyle że tam sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana.
Pisałem jeszcze makro do dodawania lini tnących do współpracy z leserem (to tak na marginesie odnośnie rozmieszczania "po macierzy").
|
|