Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - łaczenie krzywych

walec92 - 2 Marzec 2011, 19:14
Temat postu: łaczenie krzywych
Witam

Mam pytanie ponieważ muszę z jpg zrobić wektorowy projekt i już go w całości przerobiłem na krzywe. Lecz ten projekt to logo. a logo wygląda tak " http://www.syrena.nekla.pl/logo/logo_fso.jpg ". Na początku dałem okręgi na miejsa odpowiadające miejscu na jpg ( bla bla ) a później wnętrze zrobiłem za pomocą krzywych beziera. i nie mogę połączyć węzłów beziera i węzłami okręgu... a nie chce za pomocą krzywych robić takich okręgów;x. da się je jakoś scalić ? mam nadzieję że zrozumieliście o co mi chodzi;)

chezare - 2 Marzec 2011, 19:20

Zaznacz mniejszy okrąg z shift zaznacz większy i kliknij "przytnij". Skasuj mniejszy okrąg.
Zaznacz wszystko i kliknij "spawaj".
Łączenie elementów

walec92 - 2 Marzec 2011, 19:33

Dzięki może przyda to się kiedy indziej bo tak nie idzie... po prostu podstawowy błąd... źle zacząłem ;) na szczęście to nie jest skomplikowane logo ;)
chezare - 2 Marzec 2011, 19:36

Okręgi, to też krzywe Baziera. Wydaje mi się, że wszystko zrobiłeś dobrze. Rzuć okiem do ściągawki, którą zrobiłem.
changela - 2 Marzec 2011, 19:48

chezare ma racje, najpierw połącz se sobą okręgi
później zaznacz wszystko i wybierz spawaj
i gotowe

walec92 - 2 Marzec 2011, 19:51

to już tam mniejsza ;) zrobiłem ręcznie i jest lepszy efekt ;) ale mam teraz 2 problemy ;x
obrazu uprzedzę zielony jestem.

http://www.przeklej.pl/pl...pg-0027st78c96u

tak wygląda to co zrobiłem.
Problem nr1. Jak chcę zespawać duże koło ze środkiem to nagle środek znika jekby nachodziło środek i przykrywało.
Problem nr2. jak widać koloruje mi te pola które miały być nie pokolorowane.

chezare - 2 Marzec 2011, 19:53

Walec92, słuchaj co się do ciebie mówi, bo inaczej to szkoda czasu. Jak się dwie rzeczy spawa, to robi się chyba jedna?
Jak byś robił tak jak mówię, to by ci się malowało to co chcesz. Przesuń logo na bok i skasuj to co ci zostanie. Całe szczęście, że jest nieskomplikowane, bo to pierwsze ni jak ma się do tego drugiego :-)

changela - 2 Marzec 2011, 19:56

Problem nr1. Jak chcę zespawać duże koło ze środkiem to nagle środek znika jekby nachodziło środek i przykrywało.

nie spawaj tylko połącz ctrl+L

changela - 2 Marzec 2011, 19:57

Problem nr2. jak widać koloruje mi te pola które miały być nie pokolorowane.
zaznacz wszystko crtl+A
połącz ctrl+L

walec92 - 2 Marzec 2011, 20:14

bardzo dziękuję ;) ctrl+L pomógł ;)
walec92 - 2 Marzec 2011, 20:17

mam jeszcze jedno pytanie. w jakim formacie najlepiej zapisywać takie projekty ?! w tym .cdr?
chezare - 2 Marzec 2011, 20:20

Zależy do czego to będziesz wykorzystywał? Najlepiej byłoby zapisać do jakiegoś wektorowego formatu, który można otworzyć w wielu aplikacjach, np. eps, pdf. Jeśli przygoda z CorelDraw nie jest chwilowa, możesz zapisać do cdr.
Changela, miałaś rację Ctrl+L zadziałało. Teraz jak wymyśli żeby wyciąć z folii, to przetnie razem z papierem :-)

Cysorz - 2 Marzec 2011, 20:20

"ai" lub "eps" (ewentualnie"pdf" bo to praktycznie to samo) jeżeli musi być to wektor.
chezare - 2 Marzec 2011, 20:51

Jak chcesz zrobić jpg, to musisz wyeksportować.
restauro - 2 Marzec 2011, 20:53

Wszystko jest OK .Poszukaj opcji EKSPORTUJ