| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel X3 problem z makrem
Lokkus - 4 Marzec 2011, 00:54 Temat postu: Corel X3 problem z makrem Witam
To mój debiut więc proszę o wyrozumiałość.
Problem polega na tym:
Tworzę makro w vba poprzez nagranie. Po zarejestrowaniu Corel X3 pozwala mi umieścić go w 4 różnych miejscach tj. w GlobalMacros, FileConverter, CalendarWizard oraz w miejscu o które nazywa się dokładnie tak jak nazwa pliku np. projekt1.
Powiedzmy, że zapisuję go w miejscu o nazwie projekt1. Wszystko jest fajnie i działa dopóki uruchomienie makra jest z poziomu "uruchom makro" czyli narzędzia -> visual basic itd... W momencie, gdy próbuję przypisać mu skrót klawiaturowy, to nie mogę znaleźć stworzonego makra. Próbuję to zrobić "klasycznie"czyli: Narzędzia -> Dostosowanie -> Polecenia -> Makra i w tym momencie nie mogę znaleźć mojego makra w oknie pozwalającym na dodanie skrótu.
W tym momencie umieszczam moje makro w GlobalMacros i nagle ono się pojawia w "Makrach" czyli tam gdzie go wcześniej nie było i jest możliwość przypisania mu skrótu. Problem w tym przypadku polega na tym, że po zamknięciu Corela i uruchomieniu go na nowo, w Global Macros nie ma śladu po moim makrze.
Szukałem wszędzie i nic, googlowałem, zapisywałem, kombinowałem z ustawieniami - cały czas ten sam efekt.
Czy ktoś z Was mógłby pomóc?
Pozdrawiam
chezare - 4 Marzec 2011, 07:17
Jeśli zapisujesz go w otwartym dokumencie, to będzie go można uruchomić tylko z tego dokumentu (nie utworzysz do niego skrótu czy przycisku). Jeśli zapiszesz w Global, to będziesz miał do niego dostęp z każdego otwartego dokumentu i będziesz mógł przypisać do niego skrót czy przycisk. Dwie pozostałe możliwości, które wymieniłeś to makra instalowane razem z programem, do nich nie dodasz swojego makra, bo są zabezpieczone przed taką operacją. Żebyś mógł uruchomić swoje nagrane makro, musisz otworzyć dokument, w którym było nagrywane. Nazwa samego dokumentu nie ma tu znaczenia. Jeśli nie zapisałeś dokumentu, w którym nagrywałeś makro, to nie ma ani dokumentu, ani makra.
Lokkus - 5 Marzec 2011, 17:14
Dzięki za odpowiedź.
Problem w tym, że zapisuję wszystkie makra, które stworzyłem w dokumencie i nadal nie mam do nich dostępu po otwarciu dokładnie tego samego dokumentu.
Reasumując mam pytanie. W jaki sposób mam zapisać nagrane makro aby po dodaniu skrótu i po zrestartowaniu dokumentu, mógłbym nadal korzystać z tego makra?
Martin Nez - 5 Marzec 2011, 18:40
Spróbuj stworzyć nowy plik *.gms w folderze C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X5\Draw\GMS\. Wystarczy utworzyć plik tekstowy i zmienić mu rozszerzenie. Powinna pojawić się nowa grupa makr. Jeśli wszystko pójdzie ok to będziesz mogł w niej zapisywać...
Pozdr,
MN
chezare - 5 Marzec 2011, 18:55
Martin Nez, to nie za bardzo ma sens, przecież może zapisać do globalmacros.gms, Chyba, że chce to swoje makro gdzieś przenieść bez tego wszystkiego co jest w tym corelowym pliku ?
Myślę, że kolega zwyczajnie nie może swojego makra znaleźć.
Najlepiej jak byś w jakimś nowym dokumencie nagrał jakieś makro, napisał jak się nazywa i udostępnił ten dokument, zobaczymy czy jest, czy nie?
Martin Nez - 6 Marzec 2011, 09:44 Temat postu: Re: Corel X3 problem z makrem
| Lokkus napisał/a: | | Problem w tym przypadku polega na tym, że po zamknięciu Corela i uruchomieniu go na nowo, w Global Macros nie ma śladu po moim makrze. |
Dlatego stwierdziłem, że moze coś nie grać z GlobalMacros... Może nowo utworzony Projekt będzie działał prawidłowo...
Btw. Pomysł z udostępnieniem pliku wydaje się być dobry. :)
Pozdr,
MN
Lokkus - 6 Marzec 2011, 17:30
Dzięki za pomoc i zainteresowanie.
Powiem tak... zrobiłem wszystko co polecaliście i NIC! Dalej to samo.
Ale chyba błąd nie tkwi w tym, że coś źle robię ponieważ tak się składa, że na drugim kompie, gdzie zainstalowana jest ta sama wersja Corela, wszystko działa idealnie spod GlobalMacros.gsm, niezależnie od tego ile razy restartuję dokument.
Różnica pomiędzy kompami jest taka, że na tym co nie działa jest Win 7 a na tym co działa jest Win XP. Czy może mieć to jakieś znaczenie?
Przeinstaluje Corela. Być może w instalacji jest jakiś problem.
Spotkaliście się już z tym kiedyś?
Pozdrawiam
chezare - 6 Marzec 2011, 18:16
Z postów na tym forum wynika, że 7 i Corel się nie lubią. Zanim zaczniesz przeinstalowywać spróbuj resetu ustawień Corela, F8 przy uruchamianiu, choć wątpię żeby to pomogło.
maroQ - 6 Marzec 2011, 23:17
| Lokkus napisał/a: | | Różnica pomiędzy kompami jest taka, że na tym co nie działa jest Win 7 a na tym co działa jest Win XP. Czy może mieć to jakieś znaczenie? |
Spróbuj uruchomić Corela w trybie administratora na czas rejestracji makra. Przykładowo Corel X3 ma spore problemy na windows 7.
Możesz też uruchomić Corela w trybie zgodności z XP SP2 lub XP SP3 (SP3 wbrew temu co piszę wiele osób na różnych forach jest wolniejszy niż SP2).
| Lokkus napisał/a: | | Przeinstaluje Corela |
To nic nie da, chyba że akurat jakaś bibliotek się wywaliła. Dane konfiguracyjne pozostaną na dysku więc nic się nie zmieni. Na wielu forach standardowa propozycja lamerów (dla lamera definicja umieszczona w linku obok jest prawdziwa) to "przeinstaluj program". Co ciekawe czasem to pomaga, ale w większości przypadków potrzebny jest reset ustawień.
Lokkus - 7 Marzec 2011, 00:49
Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź kolego maroQ. Punkcik dla Ciebie!
Faktycznie po uruchomieniu Corela w trybie administratora i po ustawianiu opcji dostępu program zaczął widzieć makra po restarcie:)
Dzięki!
Lokkus - 7 Marzec 2011, 00:43
Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź kolego maroQ. Punkcik dla Ciebie!
Faktycznie po uruchomieniu Corela w trybie administratora i po ustawianiu opcji dostępu program zaczął widzieć makra po restarcie:)
Dzięki!
|
|