Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
CorelDRAW - grafika wektorowa - jak zrobic taki efekt
lumik - 26 Marzec 2007, 21:27 Temat postu: jak zrobic taki efektwitam
jak zrobic taki efekt jak na tym jpg??kreart - 27 Marzec 2007, 09:33 filtr gaussian blur lub po polskiemu - rozmycie gaussowskie :Plumik - 28 Marzec 2007, 23:29 no tak tylko tutaj sa powstawiane jakies punkty swietle i one po rozmyciu daja jakby poswiate wokol kazdego, a samym filtrem nie da sie chyba tego zrobicjagna - 29 Marzec 2007, 04:09 po narysowaniu kółeczka i wypełnieniu go białym (lub innym) kolorem zadajesz filter (ja myślę, że będziesz też musiał użyć motion blur)kreart - 29 Marzec 2007, 08:26 sprawdziłem filtry w corelu - źle działają wszystkie blury - zadany efekt bezproblemowoo uzyskałem w photoshopie, natomiast w corelu wtopiło się jedynie w tło. Nie wiem jak w photopaincie bo w nim nie pracuję...roland - 31 Marzec 2007, 16:59 A ja zaproponuję cały efekt w Corelu, bez używania Photoshopów i innych takich. Postanowiłem to zrobić w formie tutoriala, dlatego podaje odnośnik do całego opisu:
http://rzimek.wodip.opole...lny/napis2.html
Uważam, że efekt jest całkiem zadawalający.Robis - 19 Lipiec 2008, 18:06 Witam!
Efekt jest bajerancki, jednak mam problemy. Mianowicie nie mogę zrobić metamorfozy do rozbłysków. Zaznaczam dwa rozbłyski ale niestety przyciski metamorfozy są nieaktywne :/ Nie wiem więc jak zrobić metamorfozę. Dla samych "żarówek" zrobiłem metamorfozę i umieściłem na literce. Jednak nie mogę zrobić efektu literki tak żeby przypominała rurkę gdyż Rozmieszczenie->Rozłącz jest również nieaktywne. Więc jestem w kropce ehhhh. HELPlumik - 6 Wrzesień 2010, 19:02 próbowałem zrobić wg Twojego tutoriala, ale mam problem.
Rozbłyski wychodzą super, piszę literę N daję gruby kontur.
zaznaczam metamorfozę i wskazuję ścieżkę. I tu pojawia się problem bo litery nie układają się po środku tak jak w opisie, tylko układają się po obu stronach ścieżkiroland - 7 Wrzesień 2010, 07:29 Myślę, że za szybko przekształcasz kontur w obiekt. Najpierw metamorfozę ułóż wzdłuż litery, a dopiero na końcu przekształć kontur litery w obiektDzumA - 78 - 7 Wrzesień 2010, 09:34 tutek OK
kiedyś się chwilę nad tym głowiłem i niestety nie potrafiłem znaleźć precyzyjnego rozwiązania.
Problemem dla mnie jest słowo VIP
Diody idealnie leżą na narożnikach liter , a następnie po obrysie mają zachowany idealny odstęp.
Za takiego tutka byłbym wdzięczny
POZDRAWIAMroland - 7 Wrzesień 2010, 10:30 I tutaj się nie zgodzę z Tobą do końca. Odstępy pomiędzy rozbłyskami nie są identyczne. Siłą rzeczy nie mogą być identyczne - bo długości boków nie są swoją wielokrotnością. Różnice jednak w odległościach pomiędzy rozbłyskami są na tyle małe, że niezauważalne.
Poniżej przykład jak można to wykonać.
miszcz301 - 7 Wrzesień 2010, 10:35 sory za OT , Roland czym nagrywasz ?roland - 7 Wrzesień 2010, 10:41