| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Usuwanie cienia
tiagox - 5 Marzec 2011, 13:47 Temat postu: Usuwanie cienia Witam!
Jakim narzędziem i jak usunąć cień fotografa ze zdjęcia? Ostatnio mieliśmy niezłą zabawę z kolegą, jak próbowaliśmy do tego dojść. My usuneliśmy cień kopiowaniem, jednak pomyśleliśmy sobie że na pewno jest lepszy i prostszy sposób. Wkońcu to narzędze na miarę PS
s-p-i-n - 5 Marzec 2011, 14:40
Corel Photo-Paint raczej nie porównywał bym do PS'a (porównać można prędzej Corel Paint Shop Pro Photo), a co do usuwania cienia to mozna uzyć klonowanie (litera C).
chezare - 6 Marzec 2011, 09:41
tiagox, myślę, że tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dużo zależy od tego co jest pod cieniem. Trzeba sobie odpowiedzieć co "robi" cień? Z całą pewnością zmienia kolory i przyciemnia to na co pada. Trzeba odwrócić ten efekt żeby się go pozbyć, albo zniwelować. Nie nastawiał bym się na całkowite likwidowanie cieni, przecież to dzięki m.in. cieniom obrazek nie jest płaski.
tiagox - 6 Marzec 2011, 22:47
Chodzi o to że mamy zdjęcie gdzie na pierwszym planie siedzi znajoma, a cien fotografa pada na jaj nogi i chodnik, właśnie pisząc kopiowanie miałem na myśli klonowanie, i ładnie sobie z chodnikiem poradziliśmy ale z nogami już tak nie idzie.
Myślałem, żeby dopasowanać kontast jasność itp, ale to jest zabawa w magika. Inne cienie mają być, chodzi o ten jeden.
kula69 - 7 Marzec 2011, 08:49
pokaż zdjęcie to może coś się zrobi
chezare - 7 Marzec 2011, 09:02
Jak ma zgrabne nogi, to dawaj tę fotkę
tiagox - 7 Marzec 2011, 19:33
strona z podobna fotą
Nie podam wam zdjęcia ponieważ jest ono prywatne kolegi i siłą mu go nie wydrę. Ale to zdjęcie znalezione w google, dokładnie obrazuje problem.
kula69 - 7 Marzec 2011, 23:52
te ma ciut niską rozdzielczość aby zacząć się bawić - trudno by było zrobić to dobrze
chezare - 8 Marzec 2011, 05:36
Próbowałem, ale efekty mizerne. Fakt, że Photo-Painta używam od święta, a do poprawiania nóg, to chyba w ogóle ale wydaje mi się, że to znacznie bardziej skomplikowane niż np. szparowanie obrazka. Oprócz zmieszczenia się w kolorach trzeba jeszcze pamiętać o strukturze materiału, przepraszam, skóry.
Do wyświetlenia na ratlerku, może się nadaje, to żmudna i wydaje mi się wymagająca sporej wprawy robota.
Jak by ktoś szukał torebki, to niestety zrobiła plum
Martin Nez - 8 Marzec 2011, 06:45
chezare... A murek też zrobił "plum"? ;P Na czym ona teraz siedzi? ;x
chezare - 8 Marzec 2011, 06:48
Martin chętnie bym Ci odpowiedział na czym ta pani siedzi, ale obawiam się, że admin mnie wyrzuci z forum

tiagox - 8 Marzec 2011, 21:38
Czuli klonem się bawimy. Dobra. Dzieki bardzo.
|
|